Knedlíčky z jater s kysaným zelím
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Játra telecí |
150 g |
Játra vepřová |
150 g |
Krupice dětská |
1 polévková lžíce |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rohlíky bílé |
2 ks |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
3 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vývar zeleninový |
1 dl |
Vývar zeleninový |
1.5 l |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Telecí a vepřová omytá játra, zbavená šlach a žilek pokrájíme na kostičky. Cibuli s česnekem oloupeme a drobně pokrájíme. Rohlíky nakrájíme na kolečka, dáme do mísy a zalijeme vývarem. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme.
- V pánvi si na másle osmažíme cibuli, přidáme k ní játra krátce vše orestujeme. Žemle vymačkáme z přebytečného vývaru a spolu s játry a cibulí je pomeleme na masovém strojku. K pomleté směsi přidáme petrželku, vejce, pepř, majoránku, sůl, krupici a strouhanku. Směs důkladně promícháme. Vytvoříme si v dlaních malé knedlíčky o průměru asi 3-4 cm.
- V hrnci si přivedeme k varu 1.5 litru vývaru a knedlíčky vaříme 7-10 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou. Servírujeme je s kysaným zelím.