Šuperlíky s perníkem

Ingredience


Brambory 1 kg
Cukr krystal 4 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Máslo čerstvé 140 g
Mléko plnotučné 1 l
Mouka pšeničná hrubá 200 g
Perník 100 g
Strouhanka 6 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 4.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme důkladně brambory, dáme do hrnce s 2 litry vody a uvaříme je ve slupce doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Uvařené scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a důkladně uhněteme bramborové těsto. Na pomoučeném vále vyválíme válečky o průměru přibližně 4-5 cm a nakrájíme z nich dílky silné 1.5 cm. Z každého vyválíme malou šišku - šuperlík.
  2. V pekáči rozehřejeme máslo, na kterém osmažíme dozlatova strouhanku. V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody. Šišky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 7-10 minut podle velikosti.
  3. Mezitím v pekáčku na másle osmažíme dozlatova strouhanku s krystalovým a skořicovým cukrem. Uvařené šuperlíky položíme na strouhanku, promícháme a dáme do předehřáté trouby na 230 °C zapéct. Pečeme jen krátce, asi 10 minut. Šuperlíky dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem a podáváme. Ke každé porci dáme sklenici mléka.