Šuperlíky s perníkem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Cukr krystal |
4 polévková lžíce |
Cukr skořicový |
1 ks |
Máslo čerstvé |
140 g |
Mléko plnotučné |
1 l |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Perník |
100 g |
Strouhanka |
6 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
4.5 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Omyjeme důkladně brambory, dáme do hrnce s 2 litry vody a uvaříme je ve slupce doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Uvařené scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a důkladně uhněteme bramborové těsto. Na pomoučeném vále vyválíme válečky o průměru přibližně 4-5 cm a nakrájíme z nich dílky silné 1.5 cm. Z každého vyválíme malou šišku - šuperlík.
- V pekáči rozehřejeme máslo, na kterém osmažíme dozlatova strouhanku. V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody. Šišky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 7-10 minut podle velikosti.
- Mezitím v pekáčku na másle osmažíme dozlatova strouhanku s krystalovým a skořicovým cukrem. Uvařené šuperlíky položíme na strouhanku, promícháme a dáme do předehřáté trouby na 230 °C zapéct. Pečeme jen krátce, asi 10 minut. Šuperlíky dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem a podáváme. Ke každé porci dáme sklenici mléka.