Závitky z platýza obložené zeleninou
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Kopr čerstvý |
50 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Okurka salátová |
2 ks |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Platýz - filety |
700 g |
Rajčata |
2 ks |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sůl |
4 špetka |
Víno bílé |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Platýza opláchneme a usušíme na utěrce, pak osolíme, opepříme a zakapeme šťávou vymačkanou z jednoho citronu.
- Ve vroucí vodě spaříme rajčata. Oloupeme z nich slupku, rozpůlíme je a odstraníme z nich semínka. Dužninu nakrájíme na kostičky. Petrželku nasekáme nadrobno a promícháme s kostičkami rajčat. Kostičky rajčat naklademe na plátky ryby a spíchneme je párátkem. Necháme závitky v chladničce vychladit.
- Oloupeme okurky, rozpůlíme je a vydlabeme semínka. Nakrájíme okurky na tenké plátky. Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- Na pánvi necháme rozehřát máslo, vhodíme na něj nasekanou šalotku a počkáme, dokud nezesklovatí. Pak k ní přidáme okurky a podusíme asi 5 minut. Osolíme, opepříme a zalijeme vínem a polovinou smetany. Nadrobno nasekáme kopr a polovinu jeho množství přidáme k okurkám. Přikryjeme poklicí a 5 minut dusíme.
- Na podušenou zeleninu poklademe rybí závitky, přikryjeme hrnec poklicí a dusíme 10 minut. Pak vyjmeme závitky a přidáme do hrnce zbytek ušlehané smetany a zbytek kopru.
- Závitky naservírujeme, obložíme okurkami.