Humr s vanilkovou omáčkou

Ingredience


Banány 1 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibule 0.5 ks
Humr 800 g
Koriandr čerstvý 3 ks
Lilek 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Olej slunečnicový 40 ml
Omáčka sojová - Tamari 3 dl
Omáčka Tahini 4 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Vanilkový lusk 1 ks
Víno rýžové japonské - Mirin 2 dl
Voda pitná 6 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do velkého hrnce vlijeme 3 l vody, přidáme oloupanou cibuli a očištěnou mrkev. Vodu přivedeme k varu, poté vložíme humra a povaříme přibližně 10 minut. Následně humra vybereme z vroucí vody a přeložíme na dvě minuty do hrnce se 3 l studené vody. Následovně ho vytáhneme ze studené vody a odložíme na 30 minut.
  2. Lilek pokrájíme na 3 cm silná kolečka. V pánvi je na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách cca 3 minuty tak, aby byla hnědá. Do misky vlijeme sójovou omáčku, vložíme do ní osmažený lilek, koriandr a chilli pastu v oleji. Vše dohromady promícháme a necháme lilek 3 minuty namáčet. Poté ho vyjmeme a osušíme v papírovém ubrousku.
  3. V kastrůlku povaříme dohromady víno, rozříznutý vanilkový lusk, nakonec přilijeme ještě smetanu. Za stálého míchání přivedeme k varu a ihned stáhneme z ohně. Tak získáme vanilkovou omáčku.
  4. Těsně před servírováním humra rozřízneme napůl, odřízneme klepeta. Vybereme všechno maso z klepet i ocasní části.
  5. Maso poté rozkrájíme na tenké pásky, které rozdělíme podle porcí na jednotlivé talíře. Ke každé porci masa přidáme pár koleček banánu a kolečka chilli papričky. Nakonec maso přelijeme vanilkovou omáčkou, teplé jídlo podáváme.