Ovocný koláč s jahodami a ostružinami
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr vanilka |
1 polévková lžíce |
Džem meruňkový |
100 g |
Jahody zahradní |
100 g |
Kiwi |
1 ks |
Likér Grand Marnier |
1 polévková lžíce |
Maliny |
100 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka kukuřičná |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
220 g |
Ostružiny |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek sušený |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce utřeme 50 g cukru s máslem. Postupně přidáme vejce, 200 g hladké mouky a sůl. Hotové těsto dáme do fólie a na 30 minut do ledničky.
- Mezitím dáme do menšího hrnce meruňkový džem, vodu a likér a pomalu zahříváme. Když už je hmota hladká, odstavíme ji, protlačíme cedníkem a necháme vystydnout.
- Do jiné mísy dáme zbytek cukru a žloutky, pořádně smícháme a přisypeme 20 g hladké mouky a mouku kukuřičnou. Umícháme hladkou pastu.
- Do dalšího hrnce dáme rozehřát mléko a vanilkový cukr. Když se mléko začne vařit, stáhneme teplotu a za stálého míchání nalijeme do moučné směsi. Když se všechna směs spolu spojí, dáme ji ještě na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Poté necháme směs vychladnout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia, vymažeme formu na koláč o průměru 20 cm. Vyndáme těsto z ledničky a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou a dáme na 15 minut péct. Po upečení necháme vychladnout, natřeme moučnou směsí a polovinou meruňkové polevy a necháme zaschnout. Nakonec uložíme nakrájené jahody, maliny, ostružiny a kiwi a polijeme zbylou meruňkovou polevou. Necháme zaschnout a podáváme.