Ovocný koláč s jahodami a ostružinami

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr vanilka 1 polévková lžíce
Džem meruňkový 100 g
Jahody zahradní 100 g
Kiwi 1 ks
Likér Grand Marnier 1 polévková lžíce
Maliny 100 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka kukuřičná 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 220 g
Ostružiny 100 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek sušený 3 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce utřeme 50 g cukru s máslem. Postupně přidáme vejce, 200 g hladké mouky a sůl. Hotové těsto dáme do fólie a na 30 minut do ledničky.
  2. Mezitím dáme do menšího hrnce meruňkový džem, vodu a likér a pomalu zahříváme. Když už je hmota hladká, odstavíme ji, protlačíme cedníkem a necháme vystydnout.
  3. Do jiné mísy dáme zbytek cukru a žloutky, pořádně smícháme a přisypeme 20 g hladké mouky a mouku kukuřičnou. Umícháme hladkou pastu.
  4. Do dalšího hrnce dáme rozehřát mléko a vanilkový cukr. Když se mléko začne vařit, stáhneme teplotu a za stálého míchání nalijeme do moučné směsi. Když se všechna směs spolu spojí, dáme ji ještě na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Poté necháme směs vychladnout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia, vymažeme formu na koláč o průměru 20 cm. Vyndáme těsto z ledničky a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou a dáme na 15 minut péct. Po upečení necháme vychladnout, natřeme moučnou směsí a polovinou meruňkové polevy a necháme zaschnout. Nakonec uložíme nakrájené jahody, maliny, ostružiny a kiwi a polijeme zbylou meruňkovou polevou. Necháme zaschnout a podáváme.