Selské jitrnice

Ingredience


Česnek 15 g
Cibule 50 g
Citrony 10 g
Hovězí vývar základní 400 ml
Játra vepřová 150 g
Majoránka 1 g
Nové koření mleté 2 g
Pepř černý mletý 2 g
Sádlo škvařené 150 g
Sůl 30 g
Vepřová hlava 1000 g
Vepřová střeva tenká 75 g
Vepřové plíce 100 g
Vepřový bok 100 g
Voda pitná 1 l
Žemle tuková 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme.
  2. Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme.
  3. Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch).
  4. Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
  5. Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.