Selské jitrnice
Ingredience
Česnek |
15 g |
Cibule |
50 g |
Citrony |
10 g |
Hovězí vývar základní |
400 ml |
Játra vepřová |
150 g |
Majoránka |
1 g |
Nové koření mleté |
2 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Sádlo škvařené |
150 g |
Sůl |
30 g |
Vepřová hlava |
1000 g |
Vepřová střeva tenká |
75 g |
Vepřové plíce |
100 g |
Vepřový bok |
100 g |
Voda pitná |
1 l |
Žemle tuková |
300 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme.
- Vepřová játra opláchneme, najemno umeleme a promícháme je s žemlí namočenou ve vodě a vymačkanou. Přidáme rozsekané maso, česnek utřený se solí, jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu, majoránku a mleté koření, zalijeme dávkou vývaru z masa a prejt promícháme a přisolíme.
- Potom prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a 10-15 minut zvolna vaříme (uvařené jitrnice vyplavou na povrch).
- Jitrnice vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme v chladu ztuhnout.
- Před podáváním jitrnice opékáme na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.