Tagliatelle se sýrovou omáčkou

Ingredience


Hořčice Bornier - hrubozrnná 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Ocet bílý vinný 60 ml
Pepř černý mletý 2 g
Potočnice 50 g
Ricotta 100 g
Šalotka 100 g
Sůl 5 g
Tagliatelle 500 g
Voda pitná 5.065 l
Vývar drůbeží 0.25 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme potočnici lékařskou, důkladně ji omyjeme, otřepeme a otrháme lístky od stonků. Větší část (asi tři čtvrtiny) jemně nasekáme a zbytek lístků dáme stranou na ozdobení pokrmu.
  2. Na pánvi pomalu rozpustíme máslo, mezitím oloupeme a jemně nasekáme šalotku, kterou dáme na pánev s rozehřátým máslem dusit, dokud nezesklovatí. Zalijeme vinným octem a 65 ml vody a vaříme téměř do úplného odpaření tekutin. Poté zalijeme drůbežím vývarem a vaříme, dokud se asi třetina celkového množství tekutiny nevypaří.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu zhruba 5 litrů osolené vody, nasypeme tagliatelle a podle návodu uvaříme na skus.
  4. Během vaření těstovin doděláme sýrovou omáčku. Důkladně zašleháme čerstvý sýr do dříve připravené redukované omáčky a postupně přidáme hořčici a nasekané lístky potočnice lékařské, dle chuti osolíme a opepříme. Omáčku již nevaříme, potočnice by ztratila barvu.
  5. Uvařené těstoviny na skus přelijeme přes síto a necháme krátce okapat. Rozdělíme na předehřáté talíře, zalijeme omáčkou a posypeme zbývajícími lístky potočnice lékařské.