Dušený zajíc s divokým kořením

Ingredience


Celer bulvový 0.25 ks
Cibule 2 ks
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Divoké koření celé 2 kávová lžička
Hořčice 1 kávová lžička
Knedlík kynutý 500 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Slanina vepřová 100 g
Smetana 16% (pochoutková) 2 dl
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Víno bílé 1 dl
Voda pitná 3 dl
Zaječí maso 800 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli, celer, mrkev a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. V misce si rozmícháme sladkou a kysanou smetanu. V druhé misce si dohladka rozmícháme hladkou mouku v 1 dl vody.
  2. Omyté odblaněné a vykostěné maso (ze zadní části zajíce) nakrájíme na porce, které prošpikujeme slaninou. Maso osolíme a posypeme z každé strany čerstvě pomletým divokým kořením.
  3. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, vše krátce osmažíme, vložíme porce masa a společně vše smažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vody s 1 lžičkou octa a maso pod poklicí dusíme asi 60 minut. Během dušení přimícháme 1 lžičku hořčice.
  4. Měkké maso vyjmeme a do vývaru za stálého míchání přilijeme rozmíchanou mouku ve vodě a vaříme asi 2-3 minuty. Omáčku dochutíme cukrem, bílým vínem a nakonec vmícháme smetanu. Povaříme asi 1 minutu a dosolíme podle chuti. Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Porce masa dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým houskovým knedlíkem.