Dušený zajíc s divokým kořením
Ingredience
Celer bulvový |
0.25 ks |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Divoké koření celé |
2 kávová lžička |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Knedlík kynutý |
500 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Víno bílé |
1 dl |
Voda pitná |
3 dl |
Zaječí maso |
800 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slaninu nakrájíme na proužky. Cibuli, celer, mrkev a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. V misce si rozmícháme sladkou a kysanou smetanu. V druhé misce si dohladka rozmícháme hladkou mouku v 1 dl vody.
- Omyté odblaněné a vykostěné maso (ze zadní části zajíce) nakrájíme na porce, které prošpikujeme slaninou. Maso osolíme a posypeme z každé strany čerstvě pomletým divokým kořením.
- V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu, vše krátce osmažíme, vložíme porce masa a společně vše smažíme dozlatova. Přilijeme 2 dl vody s 1 lžičkou octa a maso pod poklicí dusíme asi 60 minut. Během dušení přimícháme 1 lžičku hořčice.
- Měkké maso vyjmeme a do vývaru za stálého míchání přilijeme rozmíchanou mouku ve vodě a vaříme asi 2-3 minuty. Omáčku dochutíme cukrem, bílým vínem a nakonec vmícháme smetanu. Povaříme asi 1 minutu a dosolíme podle chuti. Poté omáčku rozmixujeme dohladka. Porce masa dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým houskovým knedlíkem.