Mušle gratinované s barevným chřestem
Ingredience
Chřest bílý |
100 g |
Chřest zelený |
100 g |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Mušle svatojakubské |
600 g |
Olej olivový extra panenský |
0.5 dl |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
500 ml |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
0.5 dl |
Voda pitná |
200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.
- Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.
- Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.
- Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.