Mušle gratinované s barevným chřestem

Ingredience


Chřest bílý 100 g
Chřest zelený 100 g
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Mušle svatojakubské 600 g
Olej olivový extra panenský 0.5 dl
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Voda pitná 500 ml
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Víno bílé 0.5 dl
Voda pitná 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mušle vložíme do zapékací mísy, přelijeme olivovým olejem, zakápneme šťávou z půlky citronu, ochutíme solí, pepřem a v troubě předehřáté na 170 - 180°C pečeme cca 6 minut.
  2. Mezitím do hrnce vlijeme vodu, zahřejeme k bodu varu, ochutíme máslem, cukrem a citronovou šťávou z druhé půlky citronu. Vložíme očištěný chřest a cca 3 - 4 minuty povaříme. Poté chřest vyjmeme, zchladíme studenou vodou a pokrájíme na 4 - 5 cm velké kousky.
  3. Připravíme si vodní lázeň a v ní uděláme holandskou omáčku tak, že v misce šleháme žloutky s bílým vínem, lžičkou šťávy vymačkané z citronu, špetkou pepře a soli. Jakmile vyšleháme jemnou pěnu, postupně vléváme rozpuštěné máslo a dál mícháme do zhoustnutí.
  4. Hotové mušle proložíme chřestem, přelijeme holandskou omáčkou a při 180°C ještě 3 - 4 minuty zapečeme. Po vyjmutí ihned podáváme.