Mléčná polévka z pastináku
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
80 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hovězí vývar základní |
800 ml |
Jablka |
200 g |
Kmín drcený |
2 špetka |
Mléko plnotučné |
250 ml |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pastinák |
450 g |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
150 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Pastinák očistíme a nakrájíme na kostičky, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, jablko nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petrželovou nať nasekáme najemno.
- Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, vmícháme kmín, sůl a pepř, pastinák a jablko. Chvilku smažíme, poté zalijeme vývarem, osolíme a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Do hotové polévky vmícháme ohřáté mléko, polévku rozmixujeme dohladka a prohřejeme. Podáváme s petrželovou natí a lžící zakysané smetany.