Mléčná polévka z pastináku

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 80 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Hovězí vývar základní 800 ml
Jablka 200 g
Kmín drcený 2 špetka
Mléko plnotučné 250 ml
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pastinák 450 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Zakysaná smetana 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pastinák očistíme a nakrájíme na kostičky, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, jablko nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, petrželovou nať nasekáme najemno.
  2. Na oleji zpěníme cibuli s česnekem, vmícháme kmín, sůl a pepř, pastinák a jablko. Chvilku smažíme, poté zalijeme vývarem, osolíme a na mírném plameni vaříme zhruba 20 minut. Do hotové polévky vmícháme ohřáté mléko, polévku rozmixujeme dohladka a prohřejeme. Podáváme s petrželovou natí a lžící zakysané smetany.