Citronový zákusek s polevou

Ingredience


Citronová kůra 50 g
Citronová šťáva 200 ml
Cukr krupice 150 g
Cukr moučkový 20 g
Droždí sušené 7 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Vejce slepičí 2 ks
Citrony 2.13 ks
Cukr krupice 240 g
Máslo čerstvé 53.33 g
Vejce slepičí 2.13 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Máslem vymažeme koláčovou formu o průměru 20 cm. Dno poprášíme moučkovým cukrem. Do mísy dáme 2 lžíce citronového krému, máslo a 100 g cukru. Vše rozšleháme. Za stálého šlehání přidáváme mouku, droždí, vejce a nastrouhanou citronovou kůru. Těsto dáme do koláčové formy a pečeme 35 minut. Po upečení necháme koláč 10 minut odstát, poté jej vyklopíme a necháme vystydnout. Polevu připravíme smícháním citronové šťávy s 50 g cukru a koláč jí polijeme.
  2. Citronový ovocný krém [53288]:
  3. Do ohnivzdorné mísy dáme kůru a šťávu z citronů, máslo a cukr a mícháme nad párou 10 minut. Poté odstavíme. Rozšleháme vejce a postupně je přimícháme do citronové směsi. Vrátíme nad páru a 10 minut šleháme. Nakonec krém nalijeme do sklenic a uzavřeme.