Sladké šišky na židovský způsob
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
150 g |
Cukr moučkový |
70 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
100 g |
Džem broskvový |
500 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
13 g |
Mouka polohrubá |
1 kg |
Mouka pšeničná hrubá |
0.5 hrst |
Olej slunečnicový |
1 l |
Vaječný žloutek slepičí |
7 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
5 dl |
Vodka |
2 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.
- Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.
- Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.
- Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.
- Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.
- Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.