Sladké šišky na židovský způsob

Sladké šišky na židovský způsob - obrázek

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 150 g
Cukr moučkový 70 g
Cukr vanilka 20 g
Droždí 100 g
Džem broskvový 500 g
Kypřicí prášek do pečiva 13 g
Mouka polohrubá 1 kg
Mouka pšeničná hrubá 0.5 hrst
Olej slunečnicový 1 l
Vaječný žloutek slepičí 7 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 5 dl
Vodka 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít.
  2. Mezitím si z citronu nastrouháme kůru.
  3. Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto.
  4. Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky.
  5. Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy.
  6. Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.