Bažant na divokém koření se zázvorem
Ingredience
Anglická slanina |
250 g |
Bažant obecný |
1 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
2 ks |
Pepř citronový |
4 špetka |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1.2 l |
Zázvor celý |
1.5 polévková lžíce |
Bobkový list |
1 ks |
Jalovec |
3 ks |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř 4 barev |
0.5 kávová lžička |
Tymián sušený |
4 špetka |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky.
- Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva.
- Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme.