Bažant na divokém koření se zázvorem

Ingredience


Anglická slanina 250 g
Bažant obecný 1 ks
Bobkový list 1 ks
Cibule 2 ks
Pepř citronový 4 špetka
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1.2 l
Zázvor celý 1.5 polévková lžíce
Bobkový list 1 ks
Jalovec 3 ks
Nové koření celé 4 ks
Pepř 4 barev 0.5 kávová lžička
Tymián sušený 4 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Několik dní odleželého, vykuchaného, oškubaného a očištěného bažanta důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme jej, posypeme zvenku i zevnitř solí a čerstvě pomletým divokým kořením, které sami připravíme z nového koření, celého černého pepře, pepře 4 barev, 1 bobkového listu, sušeného tymiánu a jalovce. (Čerstvě pomleté koření v misce před posypáním promícháme.) Kousek čerstvého zázvoru omyjeme, oloupeme a nastrouháme do misky.
  2. Očistíme cibule, které rozkrájíme na poloviny. Vnitřek bažanta vytřeme nastrouhaným zázvorem, vložíme cibule, 1 bobkový list a otvor uzavřeme. Bažantí prsa potřeme citronovým pepřem a sušeným tymiánem. Celého bažanta obalíme do dlouhých plátků Anglické slaniny. Slaninu můžeme na několika místech přichytit párátky. Bažanta zabalíme do alobalu. Poté položíme na záda do pekáče a trychtýřem do alobalu nalijeme 1.2 litru vody. Alobal důkladně uzavřeme. Pekáč s bažantem dáme do rozehřáté trouby na 190°C-200°C a maso budeme dusit 2 hodiny. Během dušení se voda z alobalu vypaří, zůstane jen šťáva.
  3. Bažanta opatrně rozbalíme, naporcujeme, dáme na talíře, ozdobíme omytými snítkami petrželky a servírujeme.