Chodská vánoční husa na jalovci
Ingredience
Husa domácí |
1 ks |
Jalovec |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1.5 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Domácí, dobře očištěnou husu (bez drůbků) omyjeme a osušíme. Ze všech stran ji osolíme (i zevnitř), posypeme čerstvě pomletým pepřem. Hřbet a boky posypeme drceným jalovcem. Tuk pod křídly propíchneme vidličkou a husu dáme na pekáč. Podlijeme ji vodou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova na na 190°C - 200°C asi 2 hodiny. Husu poléváme často výpekem, podle potřeby přilijeme vodu.
- Měkkou husu se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme a servírujeme.