Chodská vánoční husa na jalovci

Ingredience


Husa domácí 1 ks
Jalovec 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1.5 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Domácí, dobře očištěnou husu (bez drůbků) omyjeme a osušíme. Ze všech stran ji osolíme (i zevnitř), posypeme čerstvě pomletým pepřem. Hřbet a boky posypeme drceným jalovcem. Tuk pod křídly propíchneme vidličkou a husu dáme na pekáč. Podlijeme ji vodou a pečeme v předehřáté troubě dozlatova na na 190°C - 200°C asi 2 hodiny. Husu poléváme často výpekem, podle potřeby přilijeme vodu.
  2. Měkkou husu se zlatohnědou kůrkou rozporcujeme a servírujeme.