Grilovaný tuňák se šťouchanými brambory, rajčaty a olivami

Ingredience


Máslo čerstvé 50 g
Olej olivový 1 dl
Olivy černé 50 g
Pažitka 1 kávová lžička
Rajčata Cherry 100 g
Šalotka 1 ks
Sůl 1 špetka
Tuňák obecný 600 g
Víno bílé 2 dl
Brambory 6 ks
Česnek 1 stroužek
Pažitka 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Filety z tuňáka očistíme, rozdělíme na 4 porce, osolíme a vložíme do zapékací mísy, potřené olejem. V troubě, předehřáté na 170 °C pečeme 15 - 18 minut.
  2. Mezitím vlijeme víno do vysoké pánve, smícháme s na jemno posekanou šalotkou a necháme zredukovat na cca polovinu množství. Odstavíme, po 2 - 3 minutách metličkou vmícháme na kostičky pokrájené máslo. Přidáme na poloviny překrojená cherry rajčátka, olivy a na jemno nasekanou pažitku.
  3. Brambory oškrábeme, uvaříme do měkka, scedíme. Poté rozšťoucháme, přidáme prolisovaný česnek, pažitku, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme studenou smetanu, zvolna prohřejeme, rozdělíme na talíře, doplníme plátky tuňáka, tomatovým kompotem a ihned podáváme.