Grilovaný tuňák se šťouchanými brambory, rajčaty a olivami
Ingredience
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový |
1 dl |
Olivy černé |
50 g |
Pažitka |
1 kávová lžička |
Rajčata Cherry |
100 g |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Tuňák obecný |
600 g |
Víno bílé |
2 dl |
Brambory |
6 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Pažitka |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Filety z tuňáka očistíme, rozdělíme na 4 porce, osolíme a vložíme do zapékací mísy, potřené olejem. V troubě, předehřáté na 170 °C pečeme 15 - 18 minut.
- Mezitím vlijeme víno do vysoké pánve, smícháme s na jemno posekanou šalotkou a necháme zredukovat na cca polovinu množství. Odstavíme, po 2 - 3 minutách metličkou vmícháme na kostičky pokrájené máslo. Přidáme na poloviny překrojená cherry rajčátka, olivy a na jemno nasekanou pažitku.
- Brambory oškrábeme, uvaříme do měkka, scedíme. Poté rozšťoucháme, přidáme prolisovaný česnek, pažitku, ochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme studenou smetanu, zvolna prohřejeme, rozdělíme na talíře, doplníme plátky tuňáka, tomatovým kompotem a ihned podáváme.