Husa pečená klasická
Ingredience
Husa domácí |
4 kg |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
3 špetka |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Do pekáče vlijeme vodu a přivedeme ji k varu. Omytou, osolenou a opepřenou husu položíme na rošt nad pekáč a zakryjeme ji alobalem. Vaříme husu 10 minut v páře.
- Předehřejeme si troubu na 180°C. Z pekáče odlijeme polovinu množství tekutiny a necháme si ji na polévání husy.
- Pekáč zasuneme v troubě na dolní lištu, nad něj umístíme husu na roštu. Pečeme půl hodiny, potom husu otočíme tak, aby byla hřbetem dolů. Pečeme ještě 90 minut a průběžně husu přeléváme šťávou.
- Nakonec teplotu v troubě zvýšíme na 220 °C a dopečeme ještě na huse po dobu 20 minut dozlatova kůrčičku.
- Pak šťávu přelijeme do hrnce a sebereme z ní tuk. Vaříme ji, dokud nezhoustne.