Husa pečená klasická

Ingredience


Husa domácí 4 kg
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 3 špetka
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do pekáče vlijeme vodu a přivedeme ji k varu. Omytou, osolenou a opepřenou husu položíme na rošt nad pekáč a zakryjeme ji alobalem. Vaříme husu 10 minut v páře.
  2. Předehřejeme si troubu na 180°C. Z pekáče odlijeme polovinu množství tekutiny a necháme si ji na polévání husy.
  3. Pekáč zasuneme v troubě na dolní lištu, nad něj umístíme husu na roštu. Pečeme půl hodiny, potom husu otočíme tak, aby byla hřbetem dolů. Pečeme ještě 90 minut a průběžně husu přeléváme šťávou.
  4. Nakonec teplotu v troubě zvýšíme na 220 °C a dopečeme ještě na huse po dobu 20 minut dozlatova kůrčičku.
  5. Pak šťávu přelijeme do hrnce a sebereme z ní tuk. Vaříme ji, dokud nezhoustne.