Pečené kuře klasické
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Kuře |
1.2 kg |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Sůl |
3 špetka |
Víno bílé |
125 ml |
Vývar drůbeží |
125 ml |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rozehřejeme v pekáči máslo a kuře na něm ze všech stran opečeme. Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Mrkev oškrábeme a pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše přidáme do pekáče ke kuřeti. Přisypeme ještě nasekanou petrželku a přilijeme víno a vývar. Kuře dáme hřbetem nahoru a pečeme 15 minut. Pak kuře obrátíme a pečeme 40 minut.
- Během pečení kuře průběžně přeléváme šťávou.
- Pak kuře vyndáme a do vypečené šťávy vmícháme zakysanou smetanu a vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec prolisujeme šťávu přes síto a podáváme ji spolu s kuřetem.