Pečené kuře klasické

Ingredience


Cibule 1 ks
Kuře 1.2 kg
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 50 g
Sůl 3 špetka
Víno bílé 125 ml
Vývar drůbeží 125 ml
Zakysaná smetana 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozehřejeme v pekáči máslo a kuře na něm ze všech stran opečeme. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vše přidáme do pekáče ke kuřeti. Přisypeme ještě nasekanou petrželku a přilijeme víno a vývar. Kuře dáme hřbetem nahoru a pečeme 15 minut. Pak kuře obrátíme a pečeme 40 minut.
  3. Během pečení kuře průběžně přeléváme šťávou.
  4. Pak kuře vyndáme a do vypečené šťávy vmícháme zakysanou smetanu a vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec prolisujeme šťávu přes síto a podáváme ji spolu s kuřetem.