Fazolačka z Nepomuk
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chléb konzumní |
400 g |
Cibule |
1 ks |
Fazole bílé |
600 g |
Hovězí oháňka |
600 g |
Husí sádlo |
3 polévková lžíce |
Kroupy ječné |
3 polévková lžíce |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Nové koření celé |
4 ks |
Paprika mletá pálivá |
3 špetka |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
5 ks |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2.6 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Den předem si namočíme do misky s 1 dl vody 3 lžíce promytých krup. Do druhé misky namočíme bílou fazoli do 5 dl vody.
- Druhý den si ve větším hrnci rozpálíme 3 lžíce husího sádla, na kterém zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli s rozetřeným česnekem. Přidáme fazoli, kroupy, majoránku, sůl, celý pepř, nové koření, sladkou a pálivou papriku. Vše promícháme, zalijeme 2 l vody, přidáme hovězí uzené maso (např. uzenou oháňku), zakryjeme poklicí a dusíme minimálně 2 hodiny. Maso vyjmeme, pokrájíme a vrátíme nazpět. Fazolačku s uzeným podle chuti dosolíme a podáváme k ní chleba.