Borůvkový dort s kysanou smetanou
Ingredience
Borůvky |
300 g |
Cukr krystal |
0.5 kávová lžička |
Droždí |
10 g |
Mléko plnotučné |
2.5 dl |
Mouka polohrubá |
75 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Tvaroh tvrdý |
200 g |
Zakysaná smetana |
1.5 dl |
Máslo čerstvé |
100 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Borůvky omyjeme a necháme je okapat. Do mísy dáme mléko, vejce, špetku soli, 0.5 lžičky cukru, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat hladkou a polohrubou mouku a těsto vymícháme dohladka. V misce si vymícháme nastrouhaný tvaroh s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. V druhé misce si v lahůdkové zakysané smetaně rozšleháme práškový cukr.
- Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem, těsto nalijeme do formy. Do středu těsta dáme vymíchaný tvaroh tak, že necháme okraj těsta asi 2-3 cm bez tvarohu. Po celé ploše rozprostřeme borůvky a dort dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Pečeme 15-17 minut, poté dort polijeme připravenou smetanou a dopečeme ho asi 5-7 minut dozlatova.
- Vychladlý borůvkový dort krájíme na trojúhelníky a podáváme.