Borůvkový dort s kysanou smetanou

Ingredience


Borůvky 300 g
Cukr krystal 0.5 kávová lžička
Droždí 10 g
Mléko plnotučné 2.5 dl
Mouka polohrubá 75 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Tvaroh tvrdý 200 g
Zakysaná smetana 1.5 dl
Máslo čerstvé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Borůvky omyjeme a necháme je okapat. Do mísy dáme mléko, vejce, špetku soli, 0.5 lžičky cukru, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat hladkou a polohrubou mouku a těsto vymícháme dohladka. V misce si vymícháme nastrouhaný tvaroh s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. V druhé misce si v lahůdkové zakysané smetaně rozšleháme práškový cukr.
  2. Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem, těsto nalijeme do formy. Do středu těsta dáme vymíchaný tvaroh tak, že necháme okraj těsta asi 2-3 cm bez tvarohu. Po celé ploše rozprostřeme borůvky a dort dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Pečeme 15-17 minut, poté dort polijeme připravenou smetanou a dopečeme ho asi 5-7 minut dozlatova.
  3. Vychladlý borůvkový dort krájíme na trojúhelníky a podáváme.