Francouzské kuře na víně
Ingredience
Anglická slanina |
150 g |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Chléb toastový |
8 krajíc |
Kuře |
1.5 kg |
Martell cognac |
2 cl |
Máslo čerstvé |
130 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Šalotka |
12 ks |
Sůl |
4 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Víno červené |
500 ml |
Vývar drůbeží |
500 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Osolíme je a opepříme. Játra z kuřete dáme stranou.
- Na kostičky nakrájíme slaninu. Oloupeme šalotky, žamiopny očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.
- Do pekáče vložíme třetinu množství másla a na něm necháme zesklovatět slaninu. Vmícháme ke slanině nakrájenou šalotku a žampiony. Několik minut opékáme. Potom směs vyjmeme a dáme stranou.
- Kuře zaprášíme moukou a vložíme do pekáče. Nejdříve opečeme stehna, potom přidáme i prsa. Zakapeme koňakem, zalijeme červeným vínem a vývarem. Několik minut povaříme.
- Ke kuřeti přidáme směs z opečené slaniny, šalotky a žampionů. Přidáme česnek, petrželku, tymián a bobkový list.
- Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme pekáč do trouby a pečeme přikryté 75 minut.
- Toastové chleby rozdělíme na trojúhelníčky a opečeme na másle.
- Vyndáme porce kuřete, zeleninu a česnek s bobkovým listem. Šťávu, která se vypekla, přecedíme přes síto. Potom do ní vešleháme zbylou část vychlazeného másla.
- Kuřecí játra rozmixujeme v mixéru a vmícháme do omáčky. Zahříváme, ale už nevaříme.
- Omáčkou přelijeme porce kuřete a servírujeme společně s toasty.