Francouzské kuře na víně

Ingredience


Anglická slanina 150 g
Bobkový list 1 ks
Česnek 1 stroužek
Chléb toastový 8 krajíc
Kuře 1.5 kg
Martell cognac 2 cl
Máslo čerstvé 130 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 4 špetka
Petržel - nať 50 g
Šalotka 12 ks
Sůl 4 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Víno červené 500 ml
Vývar drůbeží 500 ml
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Osolíme je a opepříme. Játra z kuřete dáme stranou.
  2. Na kostičky nakrájíme slaninu. Oloupeme šalotky, žamiopny očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.
  3. Do pekáče vložíme třetinu množství másla a na něm necháme zesklovatět slaninu. Vmícháme ke slanině nakrájenou šalotku a žampiony. Několik minut opékáme. Potom směs vyjmeme a dáme stranou.
  4. Kuře zaprášíme moukou a vložíme do pekáče. Nejdříve opečeme stehna, potom přidáme i prsa. Zakapeme koňakem, zalijeme červeným vínem a vývarem. Několik minut povaříme.
  5. Ke kuřeti přidáme směs z opečené slaniny, šalotky a žampionů. Přidáme česnek, petrželku, tymián a bobkový list.
  6. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme pekáč do trouby a pečeme přikryté 75 minut.
  7. Toastové chleby rozdělíme na trojúhelníčky a opečeme na másle.
  8. Vyndáme porce kuřete, zeleninu a česnek s bobkovým listem. Šťávu, která se vypekla, přecedíme přes síto. Potom do ní vešleháme zbylou část vychlazeného másla.
  9. Kuřecí játra rozmixujeme v mixéru a vmícháme do omáčky. Zahříváme, ale už nevaříme.
  10. Omáčkou přelijeme porce kuřete a servírujeme společně s toasty.