Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem

Ingredience


Cukr krystal 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Vejce slepičí 2 ks
Cukr krupice 50 g
Jahody zahradní 500 g
Likér Cointreau 0.5 dl
Smetana 33% (šlehačka) 3.5 dl
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vanilkový lusk 0.5 ks
Želatina 3 plátek
Cukr moučkový 10 g
Máta 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve vyšleháme cukr s vejci do hladké pěny. Přidáme mouku a promícháme vařečkou. Těsto přemístíme do cukrářského šáčku a hladkou trubičkou naneseme na pergamenový papír tvary kolečka s průměrem cca 10 cm. V troubě přdehřáté na 180 °C pečeme cca 7-8 minut.
  2. Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Polovinu šlehačky vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem, přidáme polovinu vyškrábnutého vanilkového lusku a ušlehanou smetanu. Želatinu zvolna rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do připraveného krému. Přidáme zbylou šlehačku a dochutíme likérem.
  3. Upečené piškoty poklademe jahodami a sáčkem na ně naneseme krém. Přiklopíme dalším piškotem a na chladném místě necháme dortíky ztuhnout.
  4. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme čerstvou mátou a případně ještě jahodami.