Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem
Ingredience
Cukr krystal |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Jahody zahradní |
500 g |
Likér Cointreau |
0.5 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
3.5 dl |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
Želatina |
3 plátek |
Cukr moučkový |
10 g |
Máta |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve vyšleháme cukr s vejci do hladké pěny. Přidáme mouku a promícháme vařečkou. Těsto přemístíme do cukrářského šáčku a hladkou trubičkou naneseme na pergamenový papír tvary kolečka s průměrem cca 10 cm. V troubě přdehřáté na 180 °C pečeme cca 7-8 minut.
- Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Polovinu šlehačky vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem, přidáme polovinu vyškrábnutého vanilkového lusku a ušlehanou smetanu. Želatinu zvolna rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do připraveného krému. Přidáme zbylou šlehačku a dochutíme likérem.
- Upečené piškoty poklademe jahodami a sáčkem na ně naneseme krém. Přiklopíme dalším piškotem a na chladném místě necháme dortíky ztuhnout.
- Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme čerstvou mátou a případně ještě jahodami.