Zapékané lasagne s hovězím masem
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
0.5 kg |
Hovězí vývar základní |
3 dl |
Lasagne |
0.5 kg |
Majoránka |
1 hrst |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Mozzarella |
100 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno červené |
1.5 dl |
Zakysaná smetana |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sýr nastrouháme najemno.
- Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Celer očistíme, opláchneme vodou a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku, majoránku a bazalku opláchneme studenou vodou, necháme okapat a najemno nasekáme.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm opečeme mleté hovězí maso. Pak k němu přidáme nakrájenou cibuli a celer i prolisovaný česnek, vše promícháme a 3 minuty smažíme. Směs v pánvi zaprášíme moukou, ještě krátce osmahneme a potom podlijeme vývarem a červeným vínem, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni za občasného míchání vaříme přibližně 30 minut. Do omáčky pak vmícháme rajčatový protlak a bylinky a ještě 10 minut provaříme.
- Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozložíme lasagne, na ně dáme část směsi z pánve, přelijeme smetanou a zakryjeme další vrstvou lasagní. Přidáme další část masové směsi, smetanu a lasagne a tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr a pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia.
- Upečené lasagne s masovou směsí rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.