Zapékané lasagne s hovězím masem

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 0.5 kg
Hovězí vývar základní 3 dl
Lasagne 0.5 kg
Majoránka 1 hrst
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Mozzarella 100 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Víno červené 1.5 dl
Zakysaná smetana 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sýr nastrouháme najemno.
  2. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Celer očistíme, opláchneme vodou a nakrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku, majoránku a bazalku opláchneme studenou vodou, necháme okapat a najemno nasekáme.
  3. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm opečeme mleté hovězí maso. Pak k němu přidáme nakrájenou cibuli a celer i prolisovaný česnek, vše promícháme a 3 minuty smažíme. Směs v pánvi zaprášíme moukou, ještě krátce osmahneme a potom podlijeme vývarem a červeným vínem, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni za občasného míchání vaříme přibližně 30 minut. Do omáčky pak vmícháme rajčatový protlak a bylinky a ještě 10 minut provaříme.
  4. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozložíme lasagne, na ně dáme část směsi z pánve, přelijeme smetanou a zakryjeme další vrstvou lasagní. Přidáme další část masové směsi, smetanu a lasagne a tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Navrch nasypeme nastrouhaný sýr a pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia.
  5. Upečené lasagne s masovou směsí rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.