Sicilské zapečené špagety
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
350 g |
Lilek |
2 ks |
Olej olivový |
150 ml |
Olivy černé |
50 g |
Paprika zelená |
1 ks |
Paprika žlutá |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Špagety |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
120 g |
Voda pitná |
1 l |
Worcester (worcesterská omáčka) |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Sterilovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme na malé kousky. Olivy rozkrájíme na kolečka. Papriky podélně rozřízneme, odstraníme z nich jádřince, opláchneme studenou vodou a nakrájíme nadrobno. Lilky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Parmezán najemno nastrouháme.
- Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit špagety.
- Dortovou formu vytřeme olejem.
- V pánvi rozpálíme malé množství oleje a opečeme v něm z obou stran kolečka lilků.
- V nízkém hrnci rozehřejeme zbylý olej, osmažíme v něm nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme mleté hovězí maso a vše za stálého míchání opečeme. Do hrnce přilijeme protlak, přidáme nakrájená rajčata, worcesterovou omáčku, směs dochutíme pepřem a solí a necháme 10 minut za občasného míchání vařit. Potom přidáme olivy a papriky a vaříme dalších 10 minut.
- Uvařené špagety slijeme, necháme krátce okapat a přendáme do mísy. Přidáme k nim masovou směs a nastrouhaný parmezán, vše důkladně promícháme.
- Na dno a boční stěny formy rozložíme opečená kolečka lilků, pak do formy dáme těstoviny s masem a zakryjeme je opět kolečky lilků. Formu vložíme do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia a vše zapékáme 40 minut. Zapečené těstoviny necháme ve formě 5 minut chladnout, pak je vyklopíme a podáváme.