Kedlubnové pyré s jablkovým salátem a fenyklovou omáčkou

Ingredience


Cibule 100 g
Fenykl sladký - hlíza 2 ks
Jablka 4 ks
Kedlubna 300 g
Máslo čerstvé 50 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
Voda pitná 500 ml
Hořčice Dijonská 7.5 g
Ocet rýžový 0.25 kávová lžička
Olej olivový 15 ml
Pepř černý mletý 0.25 špetka
Sůl 0.25 špetka
Voda pitná 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Fenykl očistíme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme střed. Krátce spaříme vroucí vodou, zchladíme ledovou tříští nebo vodou a necháme okapat. Polovinu nakrájíme na jemné nudličky, zbytek nadrobno do omáčky. Oloupanou cibuli rovněž najemno pokrájíme. Jablka omyjeme, dvě nakrájíme i se slupkou na nudličky, zbylá oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kousky.
  2. Na pyré necháme třetinu cibule zesklovatět na rozehřátém másle. Přidáme na malé kostičky nakrájenou kedlubnu a část jablek. Restujeme na mírném ohni cca 5 minut, až kedlubna změkne. Poté přilijeme 200 ml vody s dalších cca 15 minut dusíme, dokud nám nevznikne konzistence pyré. V mixéru promixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem.
  3. Zbylou cibuli použijeme na omáčku. Necháme ji pomalu zesklovatět na rozpáleném másle, přisypeme nadrobno nasekaný fenykl a restujeme dalších 5 minut. Zalijeme 180 ml vody a doměkka podusíme. Po vychladnutí rozmixujeme v mixéru, dle potřeby přilijeme vodu. Osolíme a opepříme dle chuti.
  4. Na salát použijeme nudličky neloupaných jablek a fenyklu. Ochutíme hořčicovým octem, solí a nasekanými jehličkami fenyklového květu. Zlehka promícháme.
  5. Na střed každého talíře roztáhneme fenyklovou omáčku, položíme asi tři nočky kedlubnového pyré a doprostřed navršíme jablečný salát. Okraje talířů dozdobíme hořčicovým octem a podáváme.
  6. Hořčicový ocet [53711]:
  7. Ocet smícháme s hořčicí a poté postupně zašleháme olivový olej a vlažnou vodu. Osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.