Kedlubnové pyré s jablkovým salátem a fenyklovou omáčkou
Ingredience
Cibule |
100 g |
Fenykl sladký - hlíza |
2 ks |
Jablka |
4 ks |
Kedlubna |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
500 ml |
Hořčice Dijonská |
7.5 g |
Ocet rýžový |
0.25 kávová lžička |
Olej olivový |
15 ml |
Pepř černý mletý |
0.25 špetka |
Sůl |
0.25 špetka |
Voda pitná |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Fenykl očistíme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme střed. Krátce spaříme vroucí vodou, zchladíme ledovou tříští nebo vodou a necháme okapat. Polovinu nakrájíme na jemné nudličky, zbytek nadrobno do omáčky. Oloupanou cibuli rovněž najemno pokrájíme. Jablka omyjeme, dvě nakrájíme i se slupkou na nudličky, zbylá oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na malé kousky.
- Na pyré necháme třetinu cibule zesklovatět na rozehřátém másle. Přidáme na malé kostičky nakrájenou kedlubnu a část jablek. Restujeme na mírném ohni cca 5 minut, až kedlubna změkne. Poté přilijeme 200 ml vody s dalších cca 15 minut dusíme, dokud nám nevznikne konzistence pyré. V mixéru promixujeme dohladka, ochutíme solí a pepřem.
- Zbylou cibuli použijeme na omáčku. Necháme ji pomalu zesklovatět na rozpáleném másle, přisypeme nadrobno nasekaný fenykl a restujeme dalších 5 minut. Zalijeme 180 ml vody a doměkka podusíme. Po vychladnutí rozmixujeme v mixéru, dle potřeby přilijeme vodu. Osolíme a opepříme dle chuti.
- Na salát použijeme nudličky neloupaných jablek a fenyklu. Ochutíme hořčicovým octem, solí a nasekanými jehličkami fenyklového květu. Zlehka promícháme.
- Na střed každého talíře roztáhneme fenyklovou omáčku, položíme asi tři nočky kedlubnového pyré a doprostřed navršíme jablečný salát. Okraje talířů dozdobíme hořčicovým octem a podáváme.
-
- Hořčicový ocet [53711]:
- Ocet smícháme s hořčicí a poté postupně zašleháme olivový olej a vlažnou vodu. Osolíme a opepříme dle chuti a můžeme podávat.