Sójové výhonky s ředkvičkovým ragú, bramborovým krémem a olivami

Ingredience


Brambory 150 g
Česnek 3 stroužek
Cukr krupice 1 špetka
Máslo čerstvé 50 g
Mléko plnotučné 200 ml
Muškátový květ 1 špetka
Olej olivový extra panenský 50 ml
Olivy černé 130 g
Pažitka 1 hrst
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Ředkvička 450 g
Salát hlávkový 1 hrst
Šalotka 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sójové výhonky 200 g
Sůl 10 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé ředkvičky očistíme, odstraníme natě a kořínky a omyjeme pod studenou vodou. Rozkrojíme na čtvrtinky, případně na měsíčky. V pánvi rozehřejeme pár kapek olivového oleje, přisypeme ředkvičky a ochutíme solí a pepřem. Krátce orestujeme, mezitím několikrát promícháme. Přidáme lžíci nasekané pažitky a ihned odstavíme.
  2. Sójové výhonky očistíme, propláchneme a necháme okapat. Mírně osolíme. Dlouhou pažitku pokropíme horkou vodou, výhonky urovnáme do malých svazečků a pažitkou je stáhneme a upevníme mašličkou.
  3. Brambory oloupeme, rozkrojíme na malé kousky, zalijeme mlékem, osolíme a uvaříme doměkka. Poté protlačíme přes jemné síto do rendlíku. Před podáváním zlehka zahřejeme a přidáme máslo a tolik smetany, abychom získali řídkou omáčku. Dochutíme muškátovým oříškem.
  4. Černé olivy vypeckujeme, promícháme s nasekanou šalotkou, česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Směs v mixéru rozsekáme najemno. Doprostřed každého talíře navršíme hromádku ředkvičkového ragú, položíme na něj několik lístků salátu a postavíme svazeček výhonků. Okolo nalijeme bramborový krém a do něj přidáme střídavě olivovou omáčku. Ihned podáváme.