Sójové výhonky s ředkvičkovým ragú, bramborovým krémem a olivami
Ingredience
Brambory |
150 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cukr krupice |
1 špetka |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko plnotučné |
200 ml |
Muškátový květ |
1 špetka |
Olej olivový extra panenský |
50 ml |
Olivy černé |
130 g |
Pažitka |
1 hrst |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Ředkvička |
450 g |
Salát hlávkový |
1 hrst |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sójové výhonky |
200 g |
Sůl |
10 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé ředkvičky očistíme, odstraníme natě a kořínky a omyjeme pod studenou vodou. Rozkrojíme na čtvrtinky, případně na měsíčky. V pánvi rozehřejeme pár kapek olivového oleje, přisypeme ředkvičky a ochutíme solí a pepřem. Krátce orestujeme, mezitím několikrát promícháme. Přidáme lžíci nasekané pažitky a ihned odstavíme.
- Sójové výhonky očistíme, propláchneme a necháme okapat. Mírně osolíme. Dlouhou pažitku pokropíme horkou vodou, výhonky urovnáme do malých svazečků a pažitkou je stáhneme a upevníme mašličkou.
- Brambory oloupeme, rozkrojíme na malé kousky, zalijeme mlékem, osolíme a uvaříme doměkka. Poté protlačíme přes jemné síto do rendlíku. Před podáváním zlehka zahřejeme a přidáme máslo a tolik smetany, abychom získali řídkou omáčku. Dochutíme muškátovým oříškem.
- Černé olivy vypeckujeme, promícháme s nasekanou šalotkou, česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Směs v mixéru rozsekáme najemno. Doprostřed každého talíře navršíme hromádku ředkvičkového ragú, položíme na něj několik lístků salátu a postavíme svazeček výhonků. Okolo nalijeme bramborový krém a do něj přidáme střídavě olivovou omáčku. Ihned podáváme.