Lasagne s kuřecím masem a žampiony

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Játra kuřecí 100 g
Lasagne 500 g
Máslo čerstvé 25 g
Mléko polotučné 3 dl
Mleté kuřecí maso 300 g
Mouka pšeničná hladká 25 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Šunka parmská 100 g
Sýr Parmezán 100 g
Víno červené 1 dl
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na malé kousky. Konzervovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme je na kousky.
  2. Šunku rozkrájíme nadrobno. Kuřecí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky.
  3. V nízkém hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které přimícháme mléko, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí a bešamelovou omáčku za občasného míchání 5 minut povaříme.
  4. V hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a kousky žampionů. Pak přidáme mleté kuřecí maso, nakrájená játra a šunku a vše mícháme a opékáme ještě přibližně 10 minut. Do směsi pak přidáme nakrájená rajčata, přilijeme víno a protlak, opepříme, osolíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou přibližně 30 minut.
  5. Zapékací mísu vytřeme olejem a na dno rozložíme plátky lasagní. Na ně rozetřeme vrstvu masové směsi a na ni bešamelovou omáčku. Pak opět dáme plátky lasagní, masovou směs, omáčku a tak pokračujeme do vyčerpání všech surovin. Horní vrstva by měla být bešamelová omáčka, kterou ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.
  6. Zapékací mísu vložíme do trouby, předehřáté na 190 stupňů a lasagně zapékáme přibližně 35 minut, až mají zlatavou barvu. Pak je rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.