Lasagne s kuřecím masem a žampiony
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Játra kuřecí |
100 g |
Lasagne |
500 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko polotučné |
3 dl |
Mleté kuřecí maso |
300 g |
Mouka pšeničná hladká |
25 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Šunka parmská |
100 g |
Sýr Parmezán |
100 g |
Víno červené |
1 dl |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji nadrobno. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na malé kousky. Konzervovaná rajčata necháme okapat a nakrájíme je na kousky.
- Šunku rozkrájíme nadrobno. Kuřecí játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky.
- V nízkém hrnci z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které přimícháme mléko, dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí a bešamelovou omáčku za občasného míchání 5 minut povaříme.
- V hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání v něm osmažíme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a kousky žampionů. Pak přidáme mleté kuřecí maso, nakrájená játra a šunku a vše mícháme a opékáme ještě přibližně 10 minut. Do směsi pak přidáme nakrájená rajčata, přilijeme víno a protlak, opepříme, osolíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou přibližně 30 minut.
- Zapékací mísu vytřeme olejem a na dno rozložíme plátky lasagní. Na ně rozetřeme vrstvu masové směsi a na ni bešamelovou omáčku. Pak opět dáme plátky lasagní, masovou směs, omáčku a tak pokračujeme do vyčerpání všech surovin. Horní vrstva by měla být bešamelová omáčka, kterou ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.
- Zapékací mísu vložíme do trouby, předehřáté na 190 stupňů a lasagně zapékáme přibližně 35 minut, až mají zlatavou barvu. Pak je rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.