Sýrový závin s rozpečenými rajčaty
Ingredience
Listové těsto |
250 g |
Sýr gouda plátky 48% |
150 g |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1.5 kávová lžička |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
400 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Mozzarella |
200 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Anglická slanina |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvou bazalku a tymián omyjeme, pokrájíme na tenké nudličky, zralá rajčata spaříme vařící vodou, nakrájíme na kousky a v rendlíku na rozpáleném olivovém oleji je rozpečeme. Ochutíme solí, pepřem, cukrem. Jakmile se vypaří přebytečná tekutina, jsou husté konzistence, přimícháme k nim pokrájené bylinky a necháme vychladnout.
- Listové těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme je na pomoučeném válu na 2 pláty silné asi 3 mm.
- Každý plát pokryjeme plátky tvrdého sýra, na ně klademe rozpečená rajčata, bylinky, na plátky pokrájený sýr Mozarellu. Sýr osolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem, následně pláty těsta zabalíme do závinů. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 25 - 30 minut. Asi 10 minut před dopečením na povrch závinu klademe plátky anglické slaniny, závin necháme vychladnout, poté nakrájíme na díly přibližně 6 cm široké a podáváme.