Sýrový závin s rozpečenými rajčaty

Ingredience


Listové těsto 250 g
Sýr gouda plátky 48% 150 g
Bazalka 1 polévková lžíce
Cukr krupice 1.5 kávová lžička
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Rajčata 400 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Mozzarella 200 g
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Anglická slanina 100 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvou bazalku a tymián omyjeme, pokrájíme na tenké nudličky, zralá rajčata spaříme vařící vodou, nakrájíme na kousky a v rendlíku na rozpáleném olivovém oleji je rozpečeme. Ochutíme solí, pepřem, cukrem. Jakmile se vypaří přebytečná tekutina, jsou husté konzistence, přimícháme k nim pokrájené bylinky a necháme vychladnout.
  2. Listové těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme je na pomoučeném válu na 2 pláty silné asi 3 mm.
  3. Každý plát pokryjeme plátky tvrdého sýra, na ně klademe rozpečená rajčata, bylinky, na plátky pokrájený sýr Mozarellu. Sýr osolíme, posypeme čerstvě mletým pepřem, následně pláty těsta zabalíme do závinů. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  4. Pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 25 - 30 minut. Asi 10 minut před dopečením na povrch závinu klademe plátky anglické slaniny, závin necháme vychladnout, poté nakrájíme na díly přibližně 6 cm široké a podáváme.