Osvěžující rajčatová polévka - gazpacho
Ingredience
Bageta |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chléb celozrnný pšeničný |
2 krajíc |
Cibule červená |
1 ks |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce |
Okurka salátová |
1 ks |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 7 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Bagety rozkrájíme na menší kusy, vložíme do mísy a zalijeme vodou. Necháme rozmočit, poté je z vody vymačkáme a dáme do mixéru. Omytá rajčata spaříme vodou, oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semínek. Jedno rajče pokrájíme na kostičky a odložíme do misky. Menší omytou salátovou okurku oloupeme, podélně rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na kostičky z kterých polovinu odložíme k rajčeti do misky (použijeme na ozdobu). Omyjeme červenou papriku a maličkou chilli papričku. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek a krájíme na malé kousky - polovinu odložíme do misky k okurce. Očistíme a drobně pokrájíme červenou cibuli, přidáme do misky k okurce, všechny ostatní ingredience dáme do mixéru k bagetám.
- Mixujeme do hladka, přidáme rozetřený česnek, po kapkách přiléváme olivový olej. Směs by musí mít nakonec hladkou konzistenci, podle chuti můžeme polévku dochutit cukrem, solí, pepřem a 1 - 2 lžícemi vinného octa. Poté ji odložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Mezitím bílý chleba nakrájíme na kostičky, v teflonové pánvi je nasucho opečeme do zlatova.
- Gazpacho podáváme tak, že do každé porce přidáme 1 - 2 lžíce odložené pokrájené zeleniny s kostičkami chleba.