Čokoládový dortík ochucený červenou řepou s meruňkovým sorbetem

Ingredience


Červená řepa 500 g
Čokoláda hořká 100 g
Cukr krystal 250 g
Cukr moučkový 100 g
Jogurt bílý 150 g
Kakao 50 g
Máslo čerstvé 80 g
Meruňky 300 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Vejce slepičí 3 ks
Víno šumivé (sekt) 200 ml
Voda pitná 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červenou řepu očistíme, důkladně omyjeme, pokrájíme na plátky, vložíme do kastrůlku, zalijeme hrnkem vody, přisypeme 100 g cukru a při teplotě 200 °C zvolna dusíme cca 30 minut. Vzniklý džus scedíme, znovu zredukujeme a při servírování ho použijeme jako omáčku.
  2. Plátky řepy nakrájíme na kostičky. Část z nich přidáme k hotovému džusu, zbytek odložíme. Dvě meruňky oloupeme škrabkou na brambory. Dlouhé proužky pokrájíme na jemnou slámu. Nudličky meruňek kandujeme v cukru s trochou vody. Jakmile se všechna tekutina odpaří, necháme vychladit, ze zbylých meruňek odstraníme pecky a pokrájíme je na kousky. V hluboké pánvi rozmícháme 150 g cukru ve 300 ml vody, vložíme meruňky, dusíme zcela do měkka. Přemístíme do mixéru, přidáme bílý jogurt, přilijeme šampaňské, důkladně promixujeme, přelijeme do výrobníku na zmrzlinu a necháme vytočit do hladké konzistence.
  3. V kastrůlku přivedeme k varu 150 ml vody smíchané se 100 g moučkového cukru, přidáme nastrouhanou čokoládu, kakao a máslo. Odstavíme, necháme rozpustit čokoládu a poté vychladnout. Zvlášť vyšleháme vejce se zbylým moučkovým cukrem a ponorným mixérem do směsi postupně zašleháme čokoládovou směs. Po částech přidáváme mouku, nakonec vmícháme kostičky červené řepy.
  4. Zapékací formičky vymažeme máslem, naplníme těstem do tří čtvrtin a v troubě, předehřáté na 180 °C, pečeme 25 minut. Po vyjmutí vyklopíme, necháme vychladnout. Do středu každého talíře položíme překrojený dortík, doplníme několika kuličkami sorbetu, dokola pokreslíme červeným džusem a dozdobíme meruňkovou slámou. Můžeme ihned podávat.