Rajčata plněná ovčím sýrem a kapary s paprikovou a bílou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
2 ks |
Kapary |
50 g |
Mandle |
80 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Paprika červená |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pepř růžový mletý |
1 špetka |
Rajčata |
400 g |
Rajčata žlutá |
150 g |
Sůl |
2 g |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
250 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oddělíme asi 4 lžíce sýra, zbytek v misce smícháme se špetkou soli, růžovým pepřem a nadrobno nasekanou bazalkou. Menší nebo cherry rajčata omyjeme a odstraníme zaschlé stonky. Na spodní straně nařízneme slupku do tvaru křížku. Několik vteřit spaříme vroucí vodou a zchladíme v ledové vodě. Oloupeme slupky, skrojíme vrchní části a dužinu vydlabeme. Pomocí lžičky rajčata naplníme sýrovou směsí. Naskládáme do pánve a v troubě předehřáté na 190 °C zapečeme cca 5 minut, až se sýr začne rozpouštět.
- Zbylý sýr použijeme na bílou omáčku. Smícháme ho s olivovým olejem, 2 lžícemi vroucí vody a nasekanými kapary. Mírně osolíme a krátce prošleháme metličkou.
- Připravíme červenou omáčku. Papriky omyjeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme semínka a nasucho je krátce opečeme na grilu dohněda. Přemístíme do misky, zakryjeme fólií a necháme chladnout. Poté oloupeme a v mixéru rozmixujeme dohladka. Osolíme dle chuti, zakápneme olejem a mírně opepříme. Oloupané mandle nasucho opražíme v pánvi do zlatavé barvy.
- Na vyhřáté talíře rozdělíme vždy 3-4 rajčata, dozdobíme bílou a červenou omáčkou, posypeme mandlemi a můžeme zakápnout bylinkovým olejem.