Rajčata plněná ovčím sýrem a kapary s paprikovou a bílou omáčkou

Ingredience


Bazalka 2 ks
Kapary 50 g
Mandle 80 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Paprika červená 3 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Pepř růžový mletý 1 špetka
Rajčata 400 g
Rajčata žlutá 150 g
Sůl 2 g
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oddělíme asi 4 lžíce sýra, zbytek v misce smícháme se špetkou soli, růžovým pepřem a nadrobno nasekanou bazalkou. Menší nebo cherry rajčata omyjeme a odstraníme zaschlé stonky. Na spodní straně nařízneme slupku do tvaru křížku. Několik vteřit spaříme vroucí vodou a zchladíme v ledové vodě. Oloupeme slupky, skrojíme vrchní části a dužinu vydlabeme. Pomocí lžičky rajčata naplníme sýrovou směsí. Naskládáme do pánve a v troubě předehřáté na 190 °C zapečeme cca 5 minut, až se sýr začne rozpouštět.
  2. Zbylý sýr použijeme na bílou omáčku. Smícháme ho s olivovým olejem, 2 lžícemi vroucí vody a nasekanými kapary. Mírně osolíme a krátce prošleháme metličkou.
  3. Připravíme červenou omáčku. Papriky omyjeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme semínka a nasucho je krátce opečeme na grilu dohněda. Přemístíme do misky, zakryjeme fólií a necháme chladnout. Poté oloupeme a v mixéru rozmixujeme dohladka. Osolíme dle chuti, zakápneme olejem a mírně opepříme. Oloupané mandle nasucho opražíme v pánvi do zlatavé barvy.
  4. Na vyhřáté talíře rozdělíme vždy 3-4 rajčata, dozdobíme bílou a červenou omáčkou, posypeme mandlemi a můžeme zakápnout bylinkovým olejem.