Stehna z husy podávaná s čočkou

Ingredience


Cibule 1 ks
Čočka jedlá 400 g
Husí sádlo 2 polévková lžíce
Husí stehna 1 ks
Martell cognac 2 cl
Mrkev kořen 2 ks
Ocet vinný červený 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 50 g
Pórek 1 ks
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Víno červené 250 ml
Vývar drůbeží 750 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Husí stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. Připravíme větší pekáč, do něj vložíme husí sádlo a rozehřejeme. Opečeme stehna po všech stranách. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Do pekáče k husím stehnům přidáme oloupanou celou cibuli a tymián. Pokapeme stehna koňakem zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč vložíme do trouby, přikryjeme poklicí, pečeme 90 minut.
  3. Omyjeme a oškrábeme mrkev i petržel, opláchneme pórek, nakrájíme na kolečka. Oškrábanou mrkev i petržel také pokrájíme na kolečka.
  4. Vyndáme opečená stehna z pekáče, slijeme tuk, do pekáče vložíme nakrájenou zeleninu a čočku.
  5. Přilijeme červené víno, počkáme, dokud vše nepřejde varem, poté do pekáče vrátíme zpět stehna, znovu vložíme do trouby, přikryjeme pekáč poklicí a dusíme 40 minut.
  6. Nakonec ještě dochutíme octem, osolíme a opepříme, na závěr před podáváním posypeme sekanou petrželkou.