Stehna z husy podávaná s čočkou
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
400 g |
Husí sádlo |
2 polévková lžíce |
Husí stehna |
1 ks |
Martell cognac |
2 cl |
Mrkev kořen |
2 ks |
Ocet vinný červený |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
50 g |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Víno červené |
250 ml |
Vývar drůbeží |
750 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Husí stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme. Připravíme větší pekáč, do něj vložíme husí sádlo a rozehřejeme. Opečeme stehna po všech stranách. Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Do pekáče k husím stehnům přidáme oloupanou celou cibuli a tymián. Pokapeme stehna koňakem zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč vložíme do trouby, přikryjeme poklicí, pečeme 90 minut.
- Omyjeme a oškrábeme mrkev i petržel, opláchneme pórek, nakrájíme na kolečka. Oškrábanou mrkev i petržel také pokrájíme na kolečka.
- Vyndáme opečená stehna z pekáče, slijeme tuk, do pekáče vložíme nakrájenou zeleninu a čočku.
- Přilijeme červené víno, počkáme, dokud vše nepřejde varem, poté do pekáče vrátíme zpět stehna, znovu vložíme do trouby, přikryjeme pekáč poklicí a dusíme 40 minut.
- Nakonec ještě dochutíme octem, osolíme a opepříme, na závěr před podáváním posypeme sekanou petrželkou.