Džem ze zelených rajčat a jablek, kopretinové máslo
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
500 g |
Jablka |
250 g |
Kopretiny okvětí |
1 hrst |
Máslo čerstvé |
150 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
1 ks |
Rajčata zelená |
2 kg |
Sůl |
1 špetka |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Zelená rajčata omyjeme, odstraníme zbytky stonku, rozkrojíme na poloviny a ještě na 4-5 měsíčků. Přemístíme do mísy a posypeme cukrem. Důkladně promícháme, odložíme a necháme marinovat min. do druhého dne.
- Poté rajčata vložíme do pánve, přidáme mletý zázvor, ochutíme solí a pepřem a zprudka zahřejeme. Jakmie začne šťáva praskat, zmírníme teplotu na 120°C a necháme dusit až do bodu varu. Průběžně odstraňujeme pěnu, tvořící se na povrchu. Zvolna vaříme cca 60 minut.
- Mezitím omyjeme a oloupeme cintron, pomeranč a jablka. Z citrusů odstraníme i bílou vnitřní slupku. Vše nakrájíme na malé kousky a přidáme do džemu. Společně vaříme ještě dalších cca 60 minut. Teplý džem rozdělíme do sklenic, zavíčkujeme a na 15 minut vložíme do vodní lázně. Po vychladnutí sklenice s džemem uložíme na studeném a suchém místě.
- Máslo vyjmeme z obalu a zabalíme do gázy. Okvětní lístky kopretin otrháme, opláchneme, vysypeme jimi misku, vložíme máslo a opět zasypeme okvětím. Zakryjeme, odložíme na chladné místo a necháme marinovat min. 2 dny, aby máslo natáhlo květinovou vůni.