Slepice zadělávaná na zázvoru a kari
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Feferony |
0.5 ks |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Olej z pšeničných klíčků |
2 polévková lžíce |
Smetana 16% (pochoutková) |
125 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Zázvor celý |
50 g |
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hřebíček |
3 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
12 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Celer bulvový |
200 g |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Cibule |
2 ks |
Libeček |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 g |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
100 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
150 g |
Slepice |
1 kg |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
2.5 dl |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Bešamelová omáčka [2846]:
- Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
- Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
-
- Slepičí bujón [28675]:
- Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
- Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.
-
- Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.