Slepice zadělávaná na zázvoru a kari

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Feferony 0.5 ks
Kari koření 1 kávová lžička
Olej z pšeničných klíčků 2 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 125 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Zázvor celý 50 g
Bobkový list 1 ks
Cibule 1 ks
Hřebíček 3 ks
Máslo čerstvé 30 g
Mléko polotučné 500 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 12 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Bazalka 1 polévková lžíce
Celer bulvový 200 g
Celer - nať 1 polévková lžíce
Cibule 2 ks
Libeček 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Petržel kořen 100 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 150 g
Slepice 1 kg
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 2.5 dl
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bešamelová omáčka [2846]:
  2. Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
  3. Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
  4. Slepičí bujón [28675]:
  5. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vše vložíme ke slepici, maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
  6. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice se zázvorem a kari.
  7. Česnek oloupeme, nasekáme na drobno, polovinu feferonky nakrájíme na drobno. Do kastrolu vlijeme olej, vložíme na něj česnek a feferonku. Opečeme, ale dáváme pozor, aby nezhnědly. Zázvor strouháme na drobno, přidáme ho k opečenému česneku, vsypeme kari koření, zalijeme smetanou. Povaříme, následně odstavíme z plotny. Počkáme, dokud směs trochu nevychladne, nato přidáme rozmíchané žloutky, přilijeme bešamelovou omáčku, ještě promícháme a zahřejeme. Vzniklou omáčkou přelijeme na kousky nakrájenou vařenou slepici.