Pečený pstruh s omáčkou alioli
Ingredience
Chléb celozrnný pšeničný |
4 plátek |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pstruh |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Česnek |
8 stroužek |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
10 polévková lžíce |
Šafrán |
0.3 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Oříšky piniové |
100 g |
Pepř citronový |
3 špetka |
Sůl mořská |
4 špetka |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na omáčku očistíme česnek, pokrájímeho a vložíme do mixéru se 2 žloutky, 1 lžicí citronu a třetinou lžičky šafránu. Při mírných otáčkách postupně přidáváme 8 - 10 lžic extra olivového oleje. Omáčka musí mít hladkou krémovou konzistenci. Mixujeme asi 2 - 3 minuty. Omáčku vlijeme do misky a odložíme ji do chladničky.
- Očištěné, vykuchané a dobře omyté pstruhy osušíme, každou stranu ryby zešikma 3 x nařízneme, zářezy by měly být přibližně 3 - 4 mm hluboké. Pstruhy z každé strany i zevnitř dobře osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem.
- Asi 8 velkých stroužků česneku utřeme, omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme, rozdělíme na 2 poloviny a dáme do misek. K jedné polovině přidáme utřený česnek, lžíci másla, 2 - 3 špetky pepře, směs dobře promícháme a vetřeme ji do zářezů i do břicha pstruhů.
- Ryby položíme na plech, vyložený pečícím papírem a umístíme je do trouby, předem vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut do zlatohněda, během pečení je otočíme.
- Omyjeme a osušíme citron, nakrájíme ho na osminky. Piniové oříšky osmažíme do zlatova nasucho v teflonové pánvi, maso z upečených pstruhů oddělíme od páteře, co možná nejdůkladněji ho zbavíme kostí, poté je rozdělíme na plátky chleba. Ryby posypeme piniovými oříšky, petrželkou, mořskou solí, pokapeme omáčkou alioli, ozdobíme citronem a servírujeme.