Pečený pstruh s omáčkou alioli

Ingredience


Chléb celozrnný pšeničný 4 plátek
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pstruh 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Česnek 8 stroužek
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 10 polévková lžíce
Šafrán 0.3 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Citrony 1 ks
Oříšky piniové 100 g
Pepř citronový 3 špetka
Sůl mořská 4 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na omáčku očistíme česnek, pokrájímeho a vložíme do mixéru se 2 žloutky, 1 lžicí citronu a třetinou lžičky šafránu. Při mírných otáčkách postupně přidáváme 8 - 10 lžic extra olivového oleje. Omáčka musí mít hladkou krémovou konzistenci. Mixujeme asi 2 - 3 minuty. Omáčku vlijeme do misky a odložíme ji do chladničky.
  2. Očištěné, vykuchané a dobře omyté pstruhy osušíme, každou stranu ryby zešikma 3 x nařízneme, zářezy by měly být přibližně 3 - 4 mm hluboké. Pstruhy z každé strany i zevnitř dobře osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem.
  3. Asi 8 velkých stroužků česneku utřeme, omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme, rozdělíme na 2 poloviny a dáme do misek. K jedné polovině přidáme utřený česnek, lžíci másla, 2 - 3 špetky pepře, směs dobře promícháme a vetřeme ji do zářezů i do břicha pstruhů.
  4. Ryby položíme na plech, vyložený pečícím papírem a umístíme je do trouby, předem vyhřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut do zlatohněda, během pečení je otočíme.
  5. Omyjeme a osušíme citron, nakrájíme ho na osminky. Piniové oříšky osmažíme do zlatova nasucho v teflonové pánvi, maso z upečených pstruhů oddělíme od páteře, co možná nejdůkladněji ho zbavíme kostí, poté je rozdělíme na plátky chleba. Ryby posypeme piniovými oříšky, petrželkou, mořskou solí, pokapeme omáčkou alioli, ozdobíme citronem a servírujeme.