Chodské dušené zelí zahuštěné bramborem
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
100 g |
Cukr krupice |
1.5 polévková lžíce |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
3 dl |
Zelí hlávkové bílé |
1 kg |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelí očistíme, rozpůlíme, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na tenké nudličky, vložíme do hrnce, přilijeme vodu. Přidáme sůl, cukr, kmín, bobkový list, pepř a zelí dusíme přibližně 10 - 15 minut.
- Mezitím si oloupeme 1 brambor (100 g), omyjeme, jemně nastrouháme a přimícháme ho k zelí. Často promícháme, podle chuti dochutíme octem, cukrem i solí. Dušené zelí musí mít dostatek šťávy, které se odděluje od zelí, nesmí vzniknout kaše. Zelí by mělo mít sladkokyselou chuť.