Chodské dušené zelí zahuštěné bramborem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 100 g
Cukr krupice 1.5 polévková lžíce
Kmín celý 1 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 3 dl
Zelí hlávkové bílé 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelí očistíme, rozpůlíme, vykrojíme košťál, zelí nakrájíme na tenké nudličky, vložíme do hrnce, přilijeme vodu. Přidáme sůl, cukr, kmín, bobkový list, pepř a zelí dusíme přibližně 10 - 15 minut.
  2. Mezitím si oloupeme 1 brambor (100 g), omyjeme, jemně nastrouháme a přimícháme ho k zelí. Často promícháme, podle chuti dochutíme octem, cukrem i solí. Dušené zelí musí mít dostatek šťávy, které se odděluje od zelí, nesmí vzniknout kaše. Zelí by mělo mít sladkokyselou chuť.