Česnekový kynutý koláč ze syrových brambor
Ingredience
Cukr krupice |
1 špetka |
Droždí |
20 g |
Mléko polotučné |
0.5 dl |
Brambory |
400 g |
Česnek |
5 stroužek |
Majoránka |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
800 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, promícháme je a necháme zchladnout.
- V misce si rozmícháme kvasnice, přidáme k nim špetku cukru s 1 dl vlažného mléka. Vykynutý kvásek přidáme k bramborům spolu s moukou, solí, rozetřeným česnekem, černým pepřem, majoránkou a vejcem. Těsto důkladně promícháme.
- Plech vytřeme sádlem, na něj nalijeme a uhladíme těsto. Pečeme v troubě, předehřáté na 240°C přibližně 20 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a koláč dalších 25 minut dopečeme.
- Do zlatova upečený koláč pokrájíme na kostky, potřeme ho rozpuštěným másle a servírujeme.