Česnekový kynutý koláč ze syrových brambor

Ingredience


Cukr krupice 1 špetka
Droždí 20 g
Mléko polotučné 0.5 dl
Brambory 400 g
Česnek 5 stroužek
Majoránka 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hrubá 800 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané syrové brambory jemně nastrouháme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, promícháme je a necháme zchladnout.
  2. V misce si rozmícháme kvasnice, přidáme k nim špetku cukru s 1 dl vlažného mléka. Vykynutý kvásek přidáme k bramborům spolu s moukou, solí, rozetřeným česnekem, černým pepřem, majoránkou a vejcem. Těsto důkladně promícháme.
  3. Plech vytřeme sádlem, na něj nalijeme a uhladíme těsto. Pečeme v troubě, předehřáté na 240°C přibližně 20 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a koláč dalších 25 minut dopečeme.
  4. Do zlatova upečený koláč pokrájíme na kostky, potřeme ho rozpuštěným másle a servírujeme.