Pečená divoká kachna s jablky a švestkami

Ingredience


Kachna divoká 1 ks
Kmín celý 1 kávová lžička
Kmín drcený 1 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1.5 polévková lžíce
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Jablka 5 ks
Mouka polohrubá 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 2 špetka
Ořechy vlašské 3 polévková lžíce
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Švestky sušené 100 g
Voda pitná 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou vykuchanou kachnu zbavíme tuku, promyjeme octovou vodou a pod tekoucí vodou ji dobře propláchneme, poté osušíme, zevnitř osolíme a posypeme drceným kmínem.
  2. Omytá, oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky, které dáme do větší mísy. Sušené švestky bez pecek v sítu propláchneme, necháme okapat a dáme je k jablkům. Přidáme vlašské ořechy, cukr, skořici, muškátový oříšek, ovoce promícháme a vložíme do kachny. Otvor uzavřeme párátky. Povrch kachny osolíme, posypeme kmínem a vložíme ji do pekáče, který jsme vytřeli máslem. Přilijeme 1.5-2 dl vody a pečeme při 200°C přibližně 70-80 minut dozlatova. Během pečení kachnu poléváme výpekem, pokud je třeba, podlijeme ji vodou.
  3. Dozlatova upečenou kachnu vyjmeme, dáme na mísu a rozporcujeme. Do výpeku přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka mouku. Krátce povaříme a výpek - omáčku přecedíme přes síto do misky.
  4. Porce kachny dáme na talíře, ovoce poklademe okolo masa, polijeme omáčkou a servírujeme.