Pečená divoká kachna s jablky a švestkami
Ingredience
Kachna divoká |
1 ks |
Kmín celý |
1 kávová lžička |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Jablka |
5 ks |
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Švestky sušené |
100 g |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěnou vykuchanou kachnu zbavíme tuku, promyjeme octovou vodou a pod tekoucí vodou ji dobře propláchneme, poté osušíme, zevnitř osolíme a posypeme drceným kmínem.
- Omytá, oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky, které dáme do větší mísy. Sušené švestky bez pecek v sítu propláchneme, necháme okapat a dáme je k jablkům. Přidáme vlašské ořechy, cukr, skořici, muškátový oříšek, ovoce promícháme a vložíme do kachny. Otvor uzavřeme párátky. Povrch kachny osolíme, posypeme kmínem a vložíme ji do pekáče, který jsme vytřeli máslem. Přilijeme 1.5-2 dl vody a pečeme při 200°C přibližně 70-80 minut dozlatova. Během pečení kachnu poléváme výpekem, pokud je třeba, podlijeme ji vodou.
- Dozlatova upečenou kachnu vyjmeme, dáme na mísu a rozporcujeme. Do výpeku přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka mouku. Krátce povaříme a výpek - omáčku přecedíme přes síto do misky.
- Porce kachny dáme na talíře, ovoce poklademe okolo masa, polijeme omáčkou a servírujeme.