Broskve gratinované s kuřecím ragú s modrým sýrem

Ingredience


Balsamico ocet 3 polévková lžíce
Broskve 2 ks
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 špetka
Džus hruškový 50 ml
Hrušky 4 ks
Kuřecí prsa 300 g
Máslo čerstvé 50 g
Olej z vlašských ořechů 2 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Salát ledový 600 g
Šalotka 2 ks
Sýr Niva (Rokfór) 150 g
Víno červené 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé saláty očistíme, odstraníme svrchní listy a na krátkou dobu namočíme do ledové vody. Po vyjmutí necháme okapat na sítu, odstraníme středy a listy natrháme. Na dresink smícháme šťávu vymačkanou z 1 citronu s balsamicem, oříškovým olejeme a špetkou cukru. Nakonec přidáme hruškový džus. Dle chuti dosolíme.
  2. Zralé broskve omyjeme, nařízneme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a vnitřky částečně vydlabeme. Dužinu pokrájíme na malé kostičky.
  3. Na ragú očistíme a omyjeme maso a nakrájíme na kostičky. Šalotku najemno nasekáme a osmahneme na rozpáleném másle. Přidáme maso a krátce orestujeme. Ochutíme bílým pepřem, přimícháme pokrájené broskve, odstavíme a přidáme nakrájený modrý sýr. Směsí naplníme vydlabené broskve, vložíme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 190°C gratinujeme cca 10 minut.
  4. Na dekoraci použijeme hrušky, oloupeme je, okrájíme na menší velikosti, vložíme do vroucího červeného vína a necháme společně projít varem. Poté odstavíme a do mírného vychladnutí marinujeme ve víně.
  5. Do středu každého talíře navrstvíme salát, na něj rozdělíme broskve a pokropíme hruškovým dresinkem. Dozdobíme hruškami a ihned podáváme.