Závin plněný listovým špenátem a hříbky

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 100 g
Citrony 1 ks
Hříbky čerstvé 500 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 80 g
Ocet kvasný lihový 1 kávová lžička
Olej olivový 100 ml
Olej rostlinný 1 kávová lžička
Pepř bílý 1 špetka
Špenát listový čerstvý 300 g
Strouhanka 50 g
Sůl 10 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Listový špenát důkladně propereme, tvrdé stonky odstraníme, větší listy nasekáme. Hřiby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vodu okyselíme šťávou vymačkanou z citronu, přivedeme k varu a houby jí spaříme, na sítu necháme okapat. Cibuli i česnek oloupeme, na jemo nasekáme, směs zvolna orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Vložíme houby, necháme odpařit vodu, přemístíme do mísy, přidáme špenát a důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem.
  2. Hladkou mouku zamícháme s vejcem, olejem, octem a vodou dle potřeby, osolíme, vypracujeme těsto. Zlehka pomoučíme, vytvarujeme bochánek, zakryjeme, necháme cca 60 minut odpočinout.
  3. Poté na pracovní desku rozprostřeme utěrku, poprášíme ji moukou, těsto částečně rozválíme, položíme na utěrku a vytáhneme na co nejtenší plát. Posypeme prosátou strouhankou v místech, kde budeme vrstvit náplň, přidáme špenát s houbami, zformujeme do válečku, pokapeme rozpuštěným máslem a za pomocí utěrky opatrně zavineme. Přemístíme na vymazaný plech, potřeme zbytkem másla a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.
  4. Po vyjmutí závin nakrájíme a naaranžujeme na vyhřáté talíře. Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, ihned podáváme.