Závin plněný listovým špenátem a hříbky
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
100 g |
Citrony |
1 ks |
Hříbky čerstvé |
500 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Ocet kvasný lihový |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
100 ml |
Olej rostlinný |
1 kávová lžička |
Pepř bílý |
1 špetka |
Špenát listový čerstvý |
300 g |
Strouhanka |
50 g |
Sůl |
10 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Listový špenát důkladně propereme, tvrdé stonky odstraníme, větší listy nasekáme. Hřiby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vodu okyselíme šťávou vymačkanou z citronu, přivedeme k varu a houby jí spaříme, na sítu necháme okapat. Cibuli i česnek oloupeme, na jemo nasekáme, směs zvolna orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Vložíme houby, necháme odpařit vodu, přemístíme do mísy, přidáme špenát a důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem.
- Hladkou mouku zamícháme s vejcem, olejem, octem a vodou dle potřeby, osolíme, vypracujeme těsto. Zlehka pomoučíme, vytvarujeme bochánek, zakryjeme, necháme cca 60 minut odpočinout.
- Poté na pracovní desku rozprostřeme utěrku, poprášíme ji moukou, těsto částečně rozválíme, položíme na utěrku a vytáhneme na co nejtenší plát. Posypeme prosátou strouhankou v místech, kde budeme vrstvit náplň, přidáme špenát s houbami, zformujeme do válečku, pokapeme rozpuštěným máslem a za pomocí utěrky opatrně zavineme. Přemístíme na vymazaný plech, potřeme zbytkem másla a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.
- Po vyjmutí závin nakrájíme a naaranžujeme na vyhřáté talíře. Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, ihned podáváme.