Pečený bažant na hroznovém víně

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Bažant obecný 1000 g
Cukr moučkový 1 kávová lžička
Hroznové víno 800 g
Martell cognac 4 cl
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 kávová lžička
Vývar drůbeží 300 ml
Zakysaná smetana 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Bažanty opláchneme, osušíme,osolíme a opepříme, natřeme je 40 g rozpuštěného másla.
  2. Předehřejeme troubu na 220°C. Plátky slaniny prořízneme, obalíme jimi bažanty. Porce, obalené slaninou, svážeme kuchyňskou nití.
  3. Pekáč vymažeme třiceti gramy másla, bažanty vložíme do pekáče hřbetem nahoru. Pekáč umístíme do trouby, pečeme 15 minut.
  4. Omyjeme hroznové víno, rozpůlíme bobule, vyjmeme z nich semena. 500 g bobulí podusíme na 30 g másla, zasypeme cukrem, zakapeme koňakem a flambujeme. Naředíme drůbežím vývarem, osolíme, opepříme, ponorným mixérem rozmixujeme. Následně vylisujeme přes síto.
  5. Obrátíme bažanty, zalijeme je vzniklým pyré z hroznového vína a pečeme 25 minut. Zbytek hroznového vína dusíme se zbytkem másla.
  6. Vyndáme bažanty, rozvážeme je, odstraníme slaninu. Do omáčky přimícháme zakysanou smetanu a vaříme, dokud nezhoustne.
  7. Rozporcujeme bažanty, zalijeme omáčkou, přidáme k nim zbytek podušených hroznových bobulí a podáváme.