Pečený bažant na hroznovém víně
Ingredience
Anglická slanina |
100 g |
Bažant obecný |
1000 g |
Cukr moučkový |
1 kávová lžička |
Hroznové víno |
800 g |
Martell cognac |
4 cl |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vývar drůbeží |
300 ml |
Zakysaná smetana |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Bažanty opláchneme, osušíme,osolíme a opepříme, natřeme je 40 g rozpuštěného másla.
- Předehřejeme troubu na 220°C. Plátky slaniny prořízneme, obalíme jimi bažanty. Porce, obalené slaninou, svážeme kuchyňskou nití.
- Pekáč vymažeme třiceti gramy másla, bažanty vložíme do pekáče hřbetem nahoru. Pekáč umístíme do trouby, pečeme 15 minut.
- Omyjeme hroznové víno, rozpůlíme bobule, vyjmeme z nich semena. 500 g bobulí podusíme na 30 g másla, zasypeme cukrem, zakapeme koňakem a flambujeme. Naředíme drůbežím vývarem, osolíme, opepříme, ponorným mixérem rozmixujeme. Následně vylisujeme přes síto.
- Obrátíme bažanty, zalijeme je vzniklým pyré z hroznového vína a pečeme 25 minut. Zbytek hroznového vína dusíme se zbytkem másla.
- Vyndáme bažanty, rozvážeme je, odstraníme slaninu. Do omáčky přimícháme zakysanou smetanu a vaříme, dokud nezhoustne.
- Rozporcujeme bažanty, zalijeme omáčkou, přidáme k nim zbytek podušených hroznových bobulí a podáváme.