Pečená kachna na broskvích
Ingredience
Broskve |
2 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Kachna domácí |
1000 g |
Martell cognac |
2 cl |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nakládaný zelený pepř |
1 polévková lžíce |
Olej z pšeničných klíčků |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Kachnu opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme.
- Drůbky (krk, žaludek, srdce a špičky křídel) vložíme do osolené vody. Oškrábeme zeleninu - mrkev, petržel a celer, pokrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce k drůbkům a uvaříme vývar.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Na pekáč vlijeme olej a kachnu opečeme po všech stranách. Vložíme do trouby a podlijeme hotovým vývarem. Pečeme 60 minut do měkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
- Omyjeme a oloupeme broskve, rozpůlíme je a odstraníme pecky. Jednu z broskví potom nakrájíme na díly a druhou broskev rozmixujeme v mixéru.
- Upečenou kachnu vyndáme z pekáče. Šťávu přecedíme přes síto a odebereme z ní tuk.
- K vypečené šťávě přidáme rozmixovanou broskev, koňak a 250 ml vývaru z drůbků. Odpařujeme, dokud nezhoustne. Vložíme lžíci zeleného pepře.
- Rozmixujeme kachní játra, přidáme k nim máslo, lisujeme je do omáčky. Zahřejeme, ale už nevaříme. Druhou broskev rozkrájenou na dílky opečeme na másle a přidáme do omáčky.
- Rozporcujeme kachnu a podáváme ji s omáčkou.