Jehněčí plecko na bulharský způsob
Ingredience
Brambory |
700 g |
Citronová kůra |
2 kávová lžička |
Kari koření |
1 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčatová šťáva |
3 ml |
Sádlo škvařené |
100 g |
Skopová plec |
500 g |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Jehněčí plecko dobře omyjeme, nakrájíme na stejné kousky, vložíme do vhodného hrnce, zalijeme vlažnou vodou, osolíme, opepříme. Na mírném ohni maso pomalu dusíme 20 minut. Do poloměkkého masa přidáme oloupané, na silnější kostky nakrájené brambory, za častého míchání pokračujeme v dušení ještě 15 minut. Následovně do hrnce vložíme očištěný a opraný špenát, který chvilku povaříme.
- V pánvičce rozehřejeme sádlo, přidáme mouku, stálým mícháním připravíme jíšku, nakonec přidáme sladkou papriku a rozředíme vlažnou vodou. Dobře promícháme, aby nezůstaly hrudky, připravenou jíškou zahustíme vařící se maso. Podle potřeby rozředíme omáčku vodou a povaříme ještě přibližně 25 minut (do úplného změknutí masa). Těsně před dovařením dochutíme solí, pepřem, kari kořením, citrónovou kůrou a šťávou, stáhneme z ohně, ještě teplé jídlo rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.