Vločkové lívance s paprikou, hruškami a bílou ředkví

Ingredience


Bazalka 10 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr krupice 30 g
Droždí 15 g
Hrušky 2 ks
Koriandr čerstvý 1 hrst
Med včelí 1 polévková lžíce
Mléko plnotučné 400 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Olej rostlinný 1 dl
Olej z vlašských ořechů 1 polévková lžíce
Ovesné vločky 50 g
Paprika červená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Ředkev bílá 100 g
Smetana 33% (šlehačka) 50 ml
Sůl 1 špetka
Tvaroh měkký 100 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Droždí rozdrobíme, smícháme se lžičkou cukru. Mléko mírně zahřejeme, dvě lžíce přidáme ke droždí, přisypeme třetinu mouky a připravíme řídký kvásek, na teplém místě necháme kynout cca 30 minut.
  2. Ve zbylým mléce rozšleháme žloutky, ochutíme je špetkou soli. Vykynutý kvásek smícháme se zbytkem mouky a žloutky, důkladně promísíme. Zakryté utěrkou necháme těsto znovu kynout, po 30 minutách přisypeme ovesné vločky a několikrát prošleháme. Směs rozetřeme po naběračkách na olejem vymazanou pánev, při střední teplotě pečeme po obou stranách.
  3. Bazalku omyjeme, lístky otrháme, odstraníme tvrdší středy a naskládáme je na sebe, pokrájíme na velmi tenké proužky. Ředkev očistíme, oškrábeme, nakrájíme na plátky, ty ještě znovu překrojíme, aby vznikly klínky. Z oloupaných hrušek odstraníme jádřince, nakrájíme je také na klínky. Papriku opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme střed i semínka, pokrájíme na hrubší nudličky, vše promícháme, ochutíme solí.
  4. Na přeliv použijeme koriandr, jeho lístky spaříme vroucí vodou a nasekáme na jemno. Přidáme smetanu, med, citronovou šťávu, ořechový olej, měkký tvaroh, osolíme a opepříme dle chuti. Pomocí ponorného mixéru dohladka rozmixujeme.
  5. Na střed každého talíře položíme lívanec, na jednu jeho stranu navrstvíme hruškovo-zeleninovou směs a doplníme lžící koriandrové omáčky. Lívanec přehneme, dozdobíme lístkem bazalky a zbylou omáčkou. Ihned podáváme.