Vločkové lívance s paprikou, hruškami a bílou ředkví
Ingredience
Bazalka |
10 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
30 g |
Droždí |
15 g |
Hrušky |
2 ks |
Koriandr čerstvý |
1 hrst |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
400 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Olej rostlinný |
1 dl |
Olej z vlašských ořechů |
1 polévková lžíce |
Ovesné vločky |
50 g |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Ředkev bílá |
100 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tvaroh měkký |
100 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 80 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Droždí rozdrobíme, smícháme se lžičkou cukru. Mléko mírně zahřejeme, dvě lžíce přidáme ke droždí, přisypeme třetinu mouky a připravíme řídký kvásek, na teplém místě necháme kynout cca 30 minut.
- Ve zbylým mléce rozšleháme žloutky, ochutíme je špetkou soli. Vykynutý kvásek smícháme se zbytkem mouky a žloutky, důkladně promísíme. Zakryté utěrkou necháme těsto znovu kynout, po 30 minutách přisypeme ovesné vločky a několikrát prošleháme. Směs rozetřeme po naběračkách na olejem vymazanou pánev, při střední teplotě pečeme po obou stranách.
- Bazalku omyjeme, lístky otrháme, odstraníme tvrdší středy a naskládáme je na sebe, pokrájíme na velmi tenké proužky. Ředkev očistíme, oškrábeme, nakrájíme na plátky, ty ještě znovu překrojíme, aby vznikly klínky. Z oloupaných hrušek odstraníme jádřince, nakrájíme je také na klínky. Papriku opláchneme, rozpůlíme, vydlabeme střed i semínka, pokrájíme na hrubší nudličky, vše promícháme, ochutíme solí.
- Na přeliv použijeme koriandr, jeho lístky spaříme vroucí vodou a nasekáme na jemno. Přidáme smetanu, med, citronovou šťávu, ořechový olej, měkký tvaroh, osolíme a opepříme dle chuti. Pomocí ponorného mixéru dohladka rozmixujeme.
- Na střed každého talíře položíme lívanec, na jednu jeho stranu navrstvíme hruškovo-zeleninovou směs a doplníme lžící koriandrové omáčky. Lívanec přehneme, dozdobíme lístkem bazalky a zbylou omáčkou. Ihned podáváme.