Krémová česneková polévka se smaženým celerem ochucená rozmarýnovým olejem
Ingredience
Celer - nať |
200 g |
Česnek |
4 ks |
Mléko plnotučné |
750 ml |
Mrkev kořen |
150 g |
Olej rostlinný |
100 ml |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kořen |
150 g |
Solamyl - bramborový škrob |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
500 ml |
Olej rozmarýnový |
20 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Všechnu zeleninu na vývar očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 60 minut. Poté scedíme přes jemný cedník, zeleninu odložíme a vývar necháme ještě zredukovat přibližně na polovinu množství.
- Česnek oloupeme, rozebereme na stroužky, tři si odložíme na pozdější použití a zbytek povaříme cca 10 minut v 500 ml mléka. Scedíme a mléko uchováme. Česnek dáme do kastrůlku, přilijeme polovinu oleje, zakryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 180 °C dusíme cca 30 minut. Poté vyjmeme z oleje a přemístíme do mixéru. Přilijeme zbytek mléka a vývar a rozmixujeme do krémové konzistence. Přelijeme do hrnce a opepříme.
- Očištěnou celerovou nať pokrájíme na tenké nudličky, odložené stroužky česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, smícháme s celerovou slámou, škrobovou moučkou a vaječným bílkem. Ze směsi vytvoříme malé svazečky a osmažíme je cca 15-20 sekund v rozpáleném zbytku oleje dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.
- Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme svazečky celerové slámy, kolem pokapeme rozmarýnovým olejem a ihned podáváme.