Krémová česneková polévka se smaženým celerem ochucená rozmarýnovým olejem

Ingredience


Celer - nať 200 g
Česnek 4 ks
Mléko plnotučné 750 ml
Mrkev kořen 150 g
Olej rostlinný 100 ml
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kořen 150 g
Solamyl - bramborový škrob 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 500 ml
Olej rozmarýnový 20 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Všechnu zeleninu na vývar očistíme, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme celý pepř a zalijeme vodou. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 60 minut. Poté scedíme přes jemný cedník, zeleninu odložíme a vývar necháme ještě zredukovat přibližně na polovinu množství.
  2. Česnek oloupeme, rozebereme na stroužky, tři si odložíme na pozdější použití a zbytek povaříme cca 10 minut v 500 ml mléka. Scedíme a mléko uchováme. Česnek dáme do kastrůlku, přilijeme polovinu oleje, zakryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 180 °C dusíme cca 30 minut. Poté vyjmeme z oleje a přemístíme do mixéru. Přilijeme zbytek mléka a vývar a rozmixujeme do krémové konzistence. Přelijeme do hrnce a opepříme.
  3. Očištěnou celerovou nať pokrájíme na tenké nudličky, odložené stroužky česneku nakrájíme na velmi tenké plátky, smícháme s celerovou slámou, škrobovou moučkou a vaječným bílkem. Ze směsi vytvoříme malé svazečky a osmažíme je cca 15-20 sekund v rozpáleném zbytku oleje dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírové utěrce.
  4. Polévku rozdělíme do misek, dozdobíme svazečky celerové slámy, kolem pokapeme rozmarýnovým olejem a ihned podáváme.