Jahody ve vinné pěně
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Jahody zahradní |
400 g |
Smetana jihočeská lahodná33% |
200 g |
Voda pitná |
2 l |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Mandle |
100 g |
Pudinkový prášek - vanilkový |
40 g |
Vaječný žloutek sušený |
2 ks |
Víno bílé |
5 dl |
Voda pitná |
2 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Do kastrůlku vlijeme vodu, přisypeme vanilkový a pískový cukr. Do studené vody vložíme očištěné a omyté jahody. Na mírném ohni přivedeme k varu a ihned hrnec odstavíme ze sporáku. Jahody scedíme, necháme okapat a vychladnout. Mandle ve vhodné kuchyňské nádobě zalijeme horkou vodou. Potom je oloupeme.
- Příprava vinné pěny: Do hrnce vlijeme víno, 30 ml vody, přisypeme cukr, vanilkový cukr a nakonec pudinkový prášek. Hrnec postavíme na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí. Následovně stáhneme z ohně, trochu vychladíme a přidáme žloutky. Hustou hmotu se žloutky důkladně promícháme. Nakonec přimícháme nasekané mandle.
- Na dno skleniček naskládáme připravené jahody, přelijeme připravenou pěnou. Na povrch dáme zas jahody a ozdobíme vyšlehanou šlehačkou.