Hrušky ve vanilkovém krému
Ingredience
Citronová kůra |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
40 g |
Cukr vanilka |
40 g |
Džem jahodový |
100 g |
Kompot hruškový |
400 g |
Poleva čokoládová |
200 g |
Smetana jihočeská lahodná33% |
200 g |
Víno bílé |
60 ml |
Voda pitná |
3 dl |
Cukr krupice |
40 g |
Mléko plnotučné |
5 dl |
Pudinkový prášek - vanilkový |
40 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, víno, přisypeme cukr a nakonec jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku. Půlky oloupaných hrušek naskládáme do sladkého sirupu, kde je necháme namočené až do dalšího použití.
- Příprava krému: do kastrůlku vlijeme mléko, vsypeme pudinkový prášek, přisypeme cukr a vložíme také vanilku. Za stálého míchání přivedeme k varu. Ve vaření krému pokračujeme až do jeho zahoustnutí a stáhneme z ohně.
- Na střed dezertního talířku položíme půlku hrušky, volné jamky po jádřincích naplníme džemem. Hrušky přelijeme teplým krémem a v lednici necháme vychladnout. Vychladlý krém přelijeme čokoládovou polevou, opět vložíme do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla.
- Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšleháme na šlehačku. Těsně před podáváním připravenou šlehačkou ozdobíme každou porci hrušek.