Hrušky ve vanilkovém krému

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
Cukr krupice 40 g
Cukr vanilka 40 g
Džem jahodový 100 g
Kompot hruškový 400 g
Poleva čokoládová 200 g
Smetana jihočeská lahodná33% 200 g
Víno bílé 60 ml
Voda pitná 3 dl
Cukr krupice 40 g
Mléko plnotučné 5 dl
Pudinkový prášek - vanilkový 40 g
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vhodného kastrůlku vlijeme vodu, víno, přisypeme cukr a nakonec jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vše přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku. Půlky oloupaných hrušek naskládáme do sladkého sirupu, kde je necháme namočené až do dalšího použití.
  2. Příprava krému: do kastrůlku vlijeme mléko, vsypeme pudinkový prášek, přisypeme cukr a vložíme také vanilku. Za stálého míchání přivedeme k varu. Ve vaření krému pokračujeme až do jeho zahoustnutí a stáhneme z ohně.
  3. Na střed dezertního talířku položíme půlku hrušky, volné jamky po jádřincích naplníme džemem. Hrušky přelijeme teplým krémem a v lednici necháme vychladnout. Vychladlý krém přelijeme čokoládovou polevou, opět vložíme do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla.
  4. Smetanu spolu s vanilkovým cukrem vyšleháme na šlehačku. Těsně před podáváním připravenou šlehačkou ozdobíme každou porci hrušek.