Roštěnec vařený se zeleninou
Ingredience
Bobkový list |
4 ks |
Cibule |
1 ks |
Cibulka jarní |
50 g |
Hovězí roštěnka vys. peč. |
1 kg |
Hrachové lusky |
250 g |
Kosti hovězí morkové |
2 ks |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý celý |
6 ks |
Sůl |
4 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Voda pitná |
2 l |
Citrony |
0.5 ks |
Hovězí vývar základní |
4 polévková lžíce |
Kerblík |
50 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Pepř bílý |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso a kosti opláchneme a osušíme.
- Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
- Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu.
- Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať.
- Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme.
- Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo.
- Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.
- Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou.