Roštěnec vařený se zeleninou

Ingredience


Bobkový list 4 ks
Cibule 1 ks
Cibulka jarní 50 g
Hovězí roštěnka vys. peč. 1 kg
Hrachové lusky 250 g
Kosti hovězí morkové 2 ks
Mrkev kořen 100 g
Pepř černý celý 6 ks
Sůl 4 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Voda pitná 2 l
Citrony 0.5 ks
Hovězí vývar základní 4 polévková lžíce
Kerblík 50 g
Máslo čerstvé 200 g
Pepř bílý 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso a kosti opláchneme a osušíme.
  2. Na plotnu dáme velký hrnec a rozehřejeme jej. Vložíme do něj oloupanou a rozpůlenou cibuli řeznou plochou dolů. Opečeme ji na řezné ploše dohněda. Přidáme k ní kosti, sůl, pepř, tymián a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
  3. Vložíme maso do vroucí vody a ztlumíme plamen. Vaříme doměkka jednu hodinu.
  4. Oškrábeme mrkev a nakrájíme ji na kostičky. Hrachové lusky omyjeme a odkrojíme z nich oba konce. Cibuli oloupeme a odstraníme z ní část s kořínky a zelenou nať.
  5. Vyzkoušíme, je-li maso měkké, po stisku by mělo pružit. Pokud je dostatečně měkké, vyjmeme je a zabalíme do alobalu. Přidáme do vývaru zeleninu a 10 minut vaříme.
  6. Mezitím připravíme omáčku. V hlubší pánvi rozpustíme máslo.
  7. Do hrnce s vodou vložíme nerezovou misku, ve které ušleháme do pěny vaječné žloutky společně s masovým vývarem. Do pěny potom postupně zašleháváme rozehřáté máslo tak, aby sraženiny z másla zůstaly na dně. Přidáme nadrobno nasekaný kerblík, osolíme, opepříme a přilijeme citronovou šťávu.
  8. Vyjmeme zeleninu a přidáme ji k masu. Zalijeme trochou vývaru a podáváme společně s omáčkou.