Polévka italská bollito misto
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
0.5 ks |
Hovězí kližka |
600 g |
Kuře |
1.2 kg |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
8 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Rozmarýn čerstvý |
50 g |
Sůl |
3 polévková lžíce |
Telecí jazyk |
1 ks |
Telecí kosti |
2 ks |
Telecí kýta |
600 g |
Voda pitná |
4 l |
Česnek |
1 stroužek |
Kapary |
2 polévková lžíce |
Ocet bílý vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
125 ml |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Sardelové řezy |
2 ks |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
3 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme velký hrnec, do kterého dáme hovězí maso, kosti, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a 1 hodinu vaříme.
- Přidáme telecí jazyk a dál vaříme ještě 30 minut.
- Dovnitř omytého kuřete vložíme rozmarýn. Kuře přidáme do vývaru, vložíme k němu ještě telecí maso. Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky a přidáme do vývaru. Oloupeme cibuli a vložíme do vývaru. Vaříme 1 hodinu. 15 minut před dokončením polévky přidáme kůru nastrouhanou z jednoho citronu.
- Připravíme omáčku. Najemno nasekáme petrželku, pokrájíme česnek, sardelové řezy, kapary. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kousíčky. Promícháme se strouhankou a octem. Pak postupně vmícháváme olej, dokud nevznikne roztíratelná omáčka. Osolíme a opepříme. Připravenou omáčku vložíme do chladničky, kde ji necháme 1 hodinu odležet.
- Z vývaru vyndáme telecí jazyk, oloupeme z něj kůži a pokrájíme ji na plátky. Rozporcujeme kuře na 6 dílů. Plátky telecího jazyka a kusy kuřete rozdělíme do talířů. Zalijeme je hotovým vývarem, do kterého přidáme omáčku.