Polévka italská bollito misto

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Cibule 1 ks
Citrony 0.5 ks
Hovězí kližka 600 g
Kuře 1.2 kg
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 8 ks
Petržel kořen 1 ks
Rozmarýn čerstvý 50 g
Sůl 3 polévková lžíce
Telecí jazyk 1 ks
Telecí kosti 2 ks
Telecí kýta 600 g
Voda pitná 4 l
Česnek 1 stroužek
Kapary 2 polévková lžíce
Ocet bílý vinný 2 polévková lžíce
Olej olivový 125 ml
Pepř černý mletý 3 špetka
Petržel - nať 50 g
Sardelové řezy 2 ks
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 3 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme velký hrnec, do kterého dáme hovězí maso, kosti, osolíme a opepříme. Zalijeme vodou a 1 hodinu vaříme.
  2. Přidáme telecí jazyk a dál vaříme ještě 30 minut.
  3. Dovnitř omytého kuřete vložíme rozmarýn. Kuře přidáme do vývaru, vložíme k němu ještě telecí maso. Oškrábeme mrkev, petržel a celer a nakrájíme na kostičky a přidáme do vývaru. Oloupeme cibuli a vložíme do vývaru. Vaříme 1 hodinu. 15 minut před dokončením polévky přidáme kůru nastrouhanou z jednoho citronu.
  4. Připravíme omáčku. Najemno nasekáme petrželku, pokrájíme česnek, sardelové řezy, kapary. Vejce uvaříme v osolené vodě natvrdo, zchladíme a nakrájíme na kousíčky. Promícháme se strouhankou a octem. Pak postupně vmícháváme olej, dokud nevznikne roztíratelná omáčka. Osolíme a opepříme. Připravenou omáčku vložíme do chladničky, kde ji necháme 1 hodinu odležet.
  5. Z vývaru vyndáme telecí jazyk, oloupeme z něj kůži a pokrájíme ji na plátky. Rozporcujeme kuře na 6 dílů. Plátky telecího jazyka a kusy kuřete rozdělíme do talířů. Zalijeme je hotovým vývarem, do kterého přidáme omáčku.