Ragú připravované z volské oháňky

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí oháňka 1.5 kg
Jalovec 4 ks
Koriandr čerstvý 50 g
Martell cognac 4 cl
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej z pšeničných klíčků 2 polévková lžíce
Pepř černý celý 1 polévková lžíce
Petržel kořen 1 ks
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Víno červené 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. Mrkev a petržel oškrábeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme pórek a odstraníme z něj kořínkovou a uvadlou zelenou část. Nakrájíme pórek na nudličky.
  2. Volskou oháňku omyjeme, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme máslo společně s olejem a na něm zprudka opečeme oháňky.
  3. K opečeným oháňkám vložíme nakrájenou mrkev, petržel a pórek, přidáme jalovec, koriandr, tymián, bobkový list, nasekanou cibuli, česnek a opékáme. Přidáme rajčatový protlak a mouku a znovu opečeme.
  4. Vlijeme polovinu množství vína, přivedeme k varu a ztlumíme teplotu ohně. Přikryjeme poklicí a dusíme 3 hodiny. Občas mícháme a přiléváme víno.
  5. Když se maso začne uvolňovat od kosti, vyjmeme je z pekáče.
  6. Prolisujeme šťávu přes síto a nakonec do ní vmícháme koňak a svaříme ji, aby zhoustla. Maso podáváme přelité omáčkou.