Ragú připravované z volské oháňky
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí oháňka |
1.5 kg |
Jalovec |
4 ks |
Koriandr čerstvý |
50 g |
Martell cognac |
4 cl |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej z pšeničných klíčků |
2 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
1 polévková lžíce |
Petržel kořen |
1 ks |
Pórek |
1 ks |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Víno červené |
500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 210 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. Mrkev a petržel oškrábeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme pórek a odstraníme z něj kořínkovou a uvadlou zelenou část. Nakrájíme pórek na nudličky.
- Volskou oháňku omyjeme, osušíme a osolíme. V pekáči rozehřejeme máslo společně s olejem a na něm zprudka opečeme oháňky.
- K opečeným oháňkám vložíme nakrájenou mrkev, petržel a pórek, přidáme jalovec, koriandr, tymián, bobkový list, nasekanou cibuli, česnek a opékáme. Přidáme rajčatový protlak a mouku a znovu opečeme.
- Vlijeme polovinu množství vína, přivedeme k varu a ztlumíme teplotu ohně. Přikryjeme poklicí a dusíme 3 hodiny. Občas mícháme a přiléváme víno.
- Když se maso začne uvolňovat od kosti, vyjmeme je z pekáče.
- Prolisujeme šťávu přes síto a nakonec do ní vmícháme koňak a svaříme ji, aby zhoustla. Maso podáváme přelité omáčkou.