Jehněčí plec pečená

Ingredience


Brambory 800 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Jehněčí plec 1.5 kg
Mrkev kořen 4 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel - nať 50 g
Rozmarýn čerstvý 50 g
Sůl 2 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Víno bílé 250 ml
Vývar jehněčí 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté a osušené jehněčí maso osolíme a opepříme. Vetřeme do něj tymián, rozmačkané stroužky česneku a olivový olej. Uložíme na 2 hodiny do chladničky.
  2. Předehřejeme troubu na 160 °C.
  3. Do pekáče vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme maso, které na oleji zprudka opečeme. Oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Zalijeme vínem a přikryjeme poklicí. Dusíme 45 minut v troubě.
  4. Oškrábeme mrkev a brambory, mrkev nakrájíme na kolečka a brambory pokrájíme na kostky.
  5. Maso vyndáme z pekáče a vsypeme mrkev s bramborami. Promícháme a vrátíme maso zpátky do pekáče. Přimícháme rozmarýn a šťávou přelijeme maso. Znovu přikryjeme a dalších 45 minut dusíme. 15 minut před skončením pečení odkryjeme pekáč a zvýšíme teplotu na 200 °C.
  6. Hotové maso vyjmeme z pekáče, vykostíme a pokrájíme na plátky. Do šťávy vmícháme nasekanou petrželku a servírujeme s masem.