Jehněčí plec pečená
Ingredience
Brambory |
800 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Jehněčí plec |
1.5 kg |
Mrkev kořen |
4 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Rozmarýn čerstvý |
50 g |
Sůl |
2 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Víno bílé |
250 ml |
Vývar jehněčí |
125 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté a osušené jehněčí maso osolíme a opepříme. Vetřeme do něj tymián, rozmačkané stroužky česneku a olivový olej. Uložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Do pekáče vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme maso, které na oleji zprudka opečeme. Oloupeme cibuli, pokrájíme ji na kostičky a necháme na oleji zesklovatět. Zalijeme vínem a přikryjeme poklicí. Dusíme 45 minut v troubě.
- Oškrábeme mrkev a brambory, mrkev nakrájíme na kolečka a brambory pokrájíme na kostky.
- Maso vyndáme z pekáče a vsypeme mrkev s bramborami. Promícháme a vrátíme maso zpátky do pekáče. Přimícháme rozmarýn a šťávou přelijeme maso. Znovu přikryjeme a dalších 45 minut dusíme. 15 minut před skončením pečení odkryjeme pekáč a zvýšíme teplotu na 200 °C.
- Hotové maso vyjmeme z pekáče, vykostíme a pokrájíme na plátky. Do šťávy vmícháme nasekanou petrželku a servírujeme s masem.